Verstandig remmen tijdens het dalen

Efficiënt en beredeneerd remmen, een essentieel onderdeel van het dalen :

 

  • Remmen doe je vóór de bocht en niet in de bocht

 

  • Rem vooral met de achterrem, om te vermijden dat je je voorwiel blokkeert waardoor je onderuit kan gaan.

 

  • De remafstand is in een afdaling veel groter door de hoge snelheid.

 

  • Constant remmen kan je velgen verhitten met het risico op een klapband, zeker bij hogere temperaturen.

 

  • Rem vooral al pompend, het zal ook krampen in de handen vermijden.

 

  • Rem niet te bruusk, velen bedienen elk van de remmen slechts met 2 vingers.  Je vermijdt hiermee te plots ‘vol’ remmen en behoudt volle controle over het stuur.

 

  • Schijfremmen geven een andere en snellere rem-reactie.  Wanneer U overstapt van blokremmen naar schijfremmen, hou hiermee dan rekening en oefen het remmen alvorens in volle snelheid verrast te worden.

 

  • Wil je vertragen zonder de remmen te gebruiken, richt dan eenvoudig het lichaam op en neem het stuur bovenaan vast.  De wind zal onmiddellijk zijn werk doen en je zal vertragen.  Ook de dijen en de knieën naar buiten draaien, zal je snelheid reduceren zonder de controle over je fiets te verliezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen

Savoie, als wijnstreek het ontdekken waard

De Savoie is als wijnstreek het ontdekken waard, alleen al omwille van de 4 unieke druivensoorten.  In dit wijngebied treft u 23 verschillende druivenrassen en 20 kwaliteitswijnen aan waarvan 4 A.O.C.-wijnen: Chignin, Apremont, Jongieux en Mondeuse. De diversiteit en de kwaliteit van de wijnen zijn een afspiegeling van het unieke landschap in het hart van […]

Welk verzet kiezen ?

Samen met de makkers op fietsvakantie, een reeks cols beklimmen en ‘s avonds stoere verhalen vertellen over hoge pieken en diepe dalen: heerlijk is dat. zelf ben je mentaal en fysiek helemaal klaar voor zo’n avontuur in de bergen. Maar wat moet er aan de fiets gebeuren? En vooral: met welke versnellingen ga je de […]

Fietsventielen, even bij stilstaan

Een fietsventiel is een ventiel dat wordt gebruikt om de luchtband van een fiets met lucht op te pompen en op spanning te houden. Bij een binnenband is het ventiel één geheel met de binnenband .  Bij tubes is het ventiel bevestigd aan de velg. Er zijn 3 soorten ventielen :   Klassiek/ Dunlop fietsventiel Het klassieke fiets- […]