MENUMENU

Route des Grandes Alpes, van Genève tot de Middellandse Zee

De Route des Grandes Alpes is de 704 kilometer lange route over de mooiste en de hoogste bergpassen van de Franse Alpen, van Thonon-les-Bains aan het meer van Geneve naar Menton aan de Middellandse Zee.

De Route is integraal open van juni tot oktober, maar ze is berijdbaar van zodra alle sneeuw gesmolten is.

De Route des Grandes Alpes toont breedbeeldlandschappen en verbindt drie nationale parken (Vanoise, Ecrins, Mercantour), twee regionale parken (Bauges en Queyras) en verschillende natuurreservaten:

  • Nationaal park van la Vanoise: eerste nationaal park van Frankrijk, gecreëerd in de jaren 1970. Dit bergpark dat aan Italië grenst, staat bekend voor zijn grote gletsjers, zijn vele bergtoppen die bijna 4.000 meter hoog reiken en zijn talloze steenbokken die van het massief van le Grand Paradis komen, aan de andere kant van de grens.
  • Nationaal park van Les Ecrins: dit park met zijn hoge en steile toppen, rotsen en gletsjers, met pieken van meer dan 4.000 meter aan La Barre des Ecrins, en doorsneden met diepe ongerepte valleien, is één brok natuur en gebergte. Het ligt op de grens van de noordelijke en de zuidelijke Alpen en vertoont een opmerkelijke diversiteit van ongerepte berglandschappen en authentieke dorpen.
  • Nationaal park van le Mercantour: het is hier dat de Alpen de Middellandse Zee induiken. Het park heeft een opmerkelijke flora en fauna. Het grenst aan Italië en werkt samen met het aanpalende Park van de Maritieme Alpen om dit uitzonderlijk erfgoed te bewaren en te valoriseren.

 

Voor het ontstaan van deze fraaie route moeten we terug naar het begin van de vorige eeuw, toen de Alpen nog nauwelijks ontsloten waren en auto’s en toerisme in opkomst waren. In 1909 geeft Touring Club la France het startsein voor de aanleg van de Route des Grandes Alpes. In 1913 wordt de verbinding officieel geopend. In 1937 wordt de route over Col d’Iseran geopend en in 1970 de route langs de Cormet de Roselend. Het officiële wegnummer van de verbinding is D902.
Met de aanleg van snelwegen is het belang van de route als verbinding naar het zuiden uiteraard sterk verminderd. Meer dan ooit is voor menig reiziger op de Route des Grandes Alpes de weg zelf tot doel verworden. Dat geldt met name voor de wielrenner en de motorrijder.

Om het allemaal nog iets aantrekkelijker te maken voor deze reizigers zijn in 1995 enkele aanpassingen aangebracht in het verloop. Zo is het drukke dal naar Chamonix vervangen door Col de la Colombière en Col de Aravis. En het eindpunt is niet meer Nice, maar het kleinere en gezellige Menton.

Het is uiteraard mogelijk de route aan te passen aan uw persoonlijke wensen of op andere locaties in de Franse Alpen te starten.

Méér info 

alpes alpes2

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen

Cadeaubons, een stressloze oplossing

Niet vanzelfsprekend, een kerst- of eindejaarscadeau kopen voor één van uw favoriete wielerfanaten. Wie een stukje fietsplezier of fietscomfort cadeau wil doen, kan bij verschillende sites terecht. Je kiest het bedrag dat je cadeau wilt geven, en vervolgens maak je een keuze voor één van de sites.

Onzichtbaar tracken van uw fiets

Er zijn verschillende soorten gps tracking volgsystemen op de markt die geïnstalleerd kunnen worden in of op een fiets om een verloren fiets terug te vinden. Schaf daarom een undercover track and trace systeem aan in de vorm van een lampje of staaf ingebouwd in het frame , het zadel of in het stuur. Doordat het […]

Savoie, als wijnstreek het ontdekken waard

De Savoie is als wijnstreek het ontdekken waard, alleen al omwille van de 4 unieke druivensoorten.  In dit wijngebied treft u 23 verschillende druivenrassen en 20 kwaliteitswijnen aan waarvan 4 A.O.C.-wijnen: Chignin, Apremont, Jongieux en Mondeuse. De diversiteit en de kwaliteit van de wijnen zijn een afspiegeling van het unieke landschap in het hart van […]

Welk verzet kiezen ?

Samen met de makkers op fietsvakantie, een reeks cols beklimmen en ‘s avonds stoere verhalen vertellen over hoge pieken en diepe dalen: heerlijk is dat. zelf ben je mentaal en fysiek helemaal klaar voor zo’n avontuur in de bergen. Maar wat moet er aan de fiets gebeuren? En vooral: met welke versnellingen ga je de […]