Draag beter verschillende, dunne laagjes dan één dikke.

De meeste amateurrenners hebben de neiging om zich in de winter juist te warm te kleden.  Daardoor heeft men het al eerder te warm dan te koud.

Je kan hier best het 3-lagen systeem aanhouden.  De kern van dit systeem is dat de lagen elk een eigen functie hebben en samen zorgen ze voor een optimaal resultaat voor het afvoeren van transpiratievocht en het buitenhouden van wind en regen.

De onderste laag voert het zweet af naar de tweede laag waar het vervolgens verdampt.   Deze laag  mag op een comfortabele manier dicht tegen de huid zitten, zodat het vocht optimaal kan worden afgevoerd.   Je blijft door deze onderlaag droog, warm en tegelijkertijd fris.  Je dient ten allen tijde een nat-bezwete huid te vermijden, vermits die bliksemsnel afkoelt.  Gebruik hiervoor een synthetisch onderhemdje of  t-shirt, in ieder geval geen katoen want dat houdt het transpiratievocht net vast en koelt het lichaam dus af.

Bij erg koud weer kan je 2 dunne thermoshirts over elkaar dragen, tussen de lagen vormt zich een warm luchtlaagje.

De tweede laag of isolatielaag dient te zorgen voor warmte en isolatie en voert het zweet ook verder naar buiten.  Een fietsshirt kan hiervoor zorgen.  Wanneer de temperatuur omlaag gaat, zorgt de tweede laag ervoor dat je lichaamswarmte behouden blijft.   Je kan kiezen voor een shirt met korte of lange mouwen., afhankelijk van hoe koud het is.  Ook hier uiteraard geen katoen, anders wordt je alsnog nat.  Fleece is hier ook een optie, het ademend vermogen van fleece is groot, isoleert goed en is licht in gewicht.

De bovenste laag houdt regen en wind buiten en bestaat uit een wind/regen jack, wind/regen vest of een winterjack.   Deze extra laag is natuurlijk afhankelijk van de temperatuur en weersomstandigheden als wind en regen.  Daarnaast dient ook deze laag goed te ventileren, te ademen, zodat transpiratievocht en overtollige warmte uit de onderste lagen naar buiten kunnen worden getransporteerd.

Jassen van microvezel zou je kunnen overwegen, dit materiaal is extreemlicht, winddicht en beter ademend dan welke waterdichte laag ook.   Deze stoffen kunnen best een kleine regenbui hebben, ze zijn niet waterdicht maar wel sterk waterafstotend, wat hoofdzakelijk tot stand komt doordat de buitenstof geïmpregneerd is met een waterafstotende stof  : een coating, een vloeibare verflaag aangebracht op de binnenkant van de buitenstof waar het stolt of een membraan, een 0,2 mm dik laagje met een heleboel kleine gaatjes).  Dit zorgt ervoor dat het water niet op de jas blijft liggen, maar er meteen vanaf glijdt.  Bron : Drielagensysteem – Johannes Post Group

Door het 3-lagen systeem toe te passen, creëer je een eigen regulerend microklimaat.  De lagen werken samen en  zorgen voor een goede ventilatie en een actieve vochtafvoer, optimaal voor het leveren van een fysieke prestatie en vooral het gevoel van ‘niet te warm, niet te koud’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen

Savoie, als wijnstreek het ontdekken waard

De Savoie is als wijnstreek het ontdekken waard, alleen al omwille van de 4 unieke druivensoorten.  In dit wijngebied treft u 23 verschillende druivenrassen en 20 kwaliteitswijnen aan waarvan 4 […]

Ultegra_6800_line_up_R

Shimano groepen op een rijtje

Het kwaliteitsniveau van de Shimano groepen wordt aangegeven door de bekende productnamen.   Maar welke moeten we nu kiezen ?  We rangschikken ze voor u van de kwalitatiefste (en duurste) naar […]