Fietsen in Oostenrijk

Oostenrijk bestaat uit een aantal Bondsstaten, die allemaal hard hun best doen de fietstoerist voor zich te winnen :

 

OOSTEN (aan grens met Hongarije)

  • Burgenland is een relatief vlakke provincie, met golvende bossen, wijn- en graanvelden. Hoe zuidelijker je komt, hoe meer heuvels je moet befietsen.
    • Rondom de Neusiedlersee is een fietsroute uitgezet die voornamelijk vlak is.
    • De Jubileum-fietsroute loopt van zuid naar noord in Burgenland.
    • De Paradies-route voert je dan weer in zes dagetappes van Oberwart naar Neustift an der Lafnitz, Rudersdorf, Minihof-Liebau en Hagensdorf en gaat vervolgens via Eisenberg weer terug naar Oberwart.

 

WESTEN

  • In het westen van het land kun je ‘s winters erg goed skiën, maar zodra de sneeuw gesmolten is, is het er ook goed fietsen. Rond de Bodensee, en vanaf de Bodensee door Vorarlberg naar Tirol. Van Italië naar Duitsland voert de Via Claudia Augusta van zuid naar noord door Tirol, met aansluiting op de Inn-fietsroute, het rustige broertje van de Donau-fietsroute.
  • Het Zillertal (40km ten oosten van Innsbruck) bevindt zich in het hart van Tirol, met maar liefst 920 km fietspaden. Je vindt er de mooiste fietsroutes, fietsvriendelijke accommodaties, verhuurbedrijven voor koersfietsen, mountainbikes en e-bikes en bovendien gratis fietsshuttles. Ook culinaire fietsroutes zijn erg populair.

 

ZUIDEN

  • Het Salzburgerland biedt de fietser o.a. de Tauern-fietsroute. Door  Oberösterreich loopt de Enns-fietsroute en dwars door het Salzkammergut-gebergte de Salzkammergut-fietsroute. De Grenzland-fietsroute loopt over de Oostenrijks-Tsjechische grens, en sluit aan op de Kamp-Thaya-March-fietsroute in Niederösterreich.

 

  • Steiermark tenslotte wordt doorkruist door de Mur-fietsroute.

 

  • Karinthië biedt de fietser veel variatie: van redelijk vlak tot flinke bergen. De Drau-fietsroute loopt dwars door deze mooie provincie.

 

NOORDEN

  • Ober- en Niederösterreich in het noorden

 

Wegennet

De wegen in Oostenrijk zijn over het algemeen vrij rustig te noemen. In het hoogseizoen echter kan het toch nog druk zijn, te meer daar alle toeristen dan over dezelfde wegen een berg op willen. Veel alternatieven zijn er dan niet.

Groot nadeel van Oostenrijk zijn de vele tunnels door de bergen. Niet iedere tunnel is geschikt voor fietsers, en in dat geval moet je wachten op bus of trein.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen

Savoie, als wijnstreek het ontdekken waard

De Savoie is als wijnstreek het ontdekken waard, alleen al omwille van de 4 unieke druivensoorten.  In dit wijngebied treft u 23 verschillende druivenrassen en 20 kwaliteitswijnen aan waarvan 4 […]

Ultegra_6800_line_up_R

Shimano groepen op een rijtje

Het kwaliteitsniveau van de Shimano groepen wordt aangegeven door de bekende productnamen.   Maar welke moeten we nu kiezen ?  We rangschikken ze voor u van de kwalitatiefste (en duurste) naar […]