Alpen, een rijke wijncultuur

De Alpen kennen een rijke wijncultuur, die teruggaat tot 3.000 v.C.

Eén van de dingen, die daarbij opvalt, is de grote variëteit aan druivenrassen die men in dit relatief kleine gebied ooit heeft aangetroffen. Van de ca. 10.000 gekende  druivensoorten, zijn er ca. 3.000 afkomstig uit het Alpengebied. Ook vandaag de dag biedt de regio nog een groot aanbod wijnen van authentieke druiven. Sommige daarvan dragen nog steeds de namen die verwijzen naar de oorsprong van de wijnbouw, zoals de petite arvine, amigne en humagne rouge in Zwitserland en de Roussette de Savoie (altesse), jacquère en mondeuse uit de Savoie in Frankrijk.

Maar het zijn niet alleen de druiven die het verschil maken. Ook de hoogte verschillen, de grote verscheidenheid in bodemgesteldheid en de sterk wisselende invloeden van bergen en dalen, meren en rivieren dragen bij aan een grote variatie in stijl en smaak. Van licht, droog, fruitig of soms honingzoet wit tot vol, rijk en krachtig rood. Wat alle wijnen kenmerkt is hun zuiverheid en frisheid. En dat maakt deze wijnen juist zo interessant voor iedere wijnliefhebber.

Bron Wine from the Alps

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen

Savoie, als wijnstreek het ontdekken waard

De Savoie is als wijnstreek het ontdekken waard, alleen al omwille van de 4 unieke druivensoorten.  In dit wijngebied treft u 23 verschillende druivenrassen en 20 kwaliteitswijnen aan waarvan 4 […]

Ultegra_6800_line_up_R

Shimano groepen op een rijtje

Het kwaliteitsniveau van de Shimano groepen wordt aangegeven door de bekende productnamen.   Maar welke moeten we nu kiezen ?  We rangschikken ze voor u van de kwalitatiefste (en duurste) naar […]