10 tips voor fietsen in de regen

Veel fietsers twijfelen als het regent . Fietsen met mooi weer is uiteraard een pak aangenamer. Als je echter bepaalde doelen wilt halen, zul je af en toe ook op de fiets moeten stappen als het regent. Ook kan je natuurlijk onderweg steeds overvallen worden door regen.

Gelukkig zijn er voldoende manieren om je te wapenen tegen de regen.  Goed voorbereid wordt het allemaal wat makkelijker te verdragen.  Als je kunt voorkomen dat je kletsnat wordt, zal je er minder tegen opzien om door de regen te fietsen.en dan rest alleen nog een psychologische drempel.  Niet twijfelen ! Gewoon vertrekken !

 

Regenkleding

Kies vooral voor comfortabele en praktische regenkledij.

Wil je je voorbereid zijn tegen onverwachte regen, neem dan steeds een regenjack mee.  De meeste regenjacks kunt u opvouwen tot een klein bolletje en eenvoudig opbergen in de achtervakken van je fietsshirt of je zadeltasje.  Ideale regenkledij is ademend, winddicht en regenbestendig, maar helaas ook iets duurder.  De allergoedkoopste ‘plastieken’ vestjes zijn vaak honderd procent waterdicht, maar ademen niet. Daardoor ga je er snel in zweten en ben je toch nat.   Het betere regenjack houdt je lichaam warm als het koud is, maar zorgt ervoor dat je toch redelijk je warmte kwijt kan waardoor je niet oververhit raakt.

Mountainbikers kiezen uit hetzelfde aanbod van regenjasjes. . Er zijn geen regenjacks speciaal voor op de mountainbike.   Tenzij men kiest voor een iets stevigere stof, zodat het regenjack niet direct scheurt als je achter een tak blijft hangen.

Regent het al of verwacht je dat het gaat regenen, dan is het ook verstandig om je benen beter te beschermen tegen de regen en een lange waterafstotende fietsbroek aan te trekken.  De bovenbroek moet in ieder geval vooral regenbestendig (maar ook winddicht en ademend) zijn en makkelijk over uw ‘gewone’ broek heen kunnen.

Fietssokken hebben een optimaal effect in combinatie met stevige, en waterdichte (maar vrij dure) schoenen of overschoenen.  Overschoenen zijn een goedkoper alternatief en verkrijgbaar in verschillende soorten, materialen  en diktes. Ze zijn meestal gemaakt van neopreen, een isolerend, waterafstotend en waterdicht materiaal.

Fietshandschoenen zijn uitermate belangrijk in de regen.  Kies een handschoen van goede kwaliteit die zowel isolerend als waterdicht is, maar die het stuurcomfort en de remvermogen niet vermindert.

Kies eventueel een regendichte fietspet.

Of kies voor de ouderwetse ‘koersklakske’ of fietspet.  Deze pet vangt heel wat water op vermijdt druipen langs het gezicht, en de klep beschermt je gezicht enigszins tegen de regen.  Tussen de buien door kan je pet verwijderen of eventueel nog eens uitwringen waardoor het zijn water-absorberende kracht herneemt.

 

Voldoende zichtbaarheid

Als fietser is het belangrijk dat je goed zichtbaar bent voor andere weggebruikers.  Draag daarom kleding met reflecterende strepen of koop een reflecterend veiligheidshesje, zodat automobilisten jou goed en tijdig opmerken. Deze hesjes zijn er ook speciaal voor sportieve fietsers, zodat deze goed aansluiten op je lichaam.

Een andere veilige optie is het monteren van kleine, praktische fietslampjes.

 

Bescherm je ogen

Bescherm je ogen tegen opspattend water en vuil.  Draag daarom ook als het regent een sportbril.  Wanneer het regent is het vaak donker weer, dus draag dan een bril met heldere glazen. Kleurloze glazen zorgen er ook voor dat het scherm van je fietscomputer nog leesbaar blijft.

 

Fiets voorzichtiger en rustiger

Pas je snelheid aan.

Een glad wegdek verhoogt de risico’s in de bochten.  Snij rustiger de bochten aan.  De ideale techniek is om niet in de bocht, maar voor het bereiken van de bocht al af te remmen. Houdt er tevens rekening mee dat je een langere remweg hebt bij regen. Zijn er witte markeerstrepen op het wegdek, probeer deze dan te vermijden, want ze zijn bij regenval erg glad.

Vermijd onverwachte bewegingen.  Fiets je in een groep dan is het extra opletten.  De moeilijke weersomstandigheden gelden ook voor je fietscollega’s.  Hou een constante snelheid aan en maak geen onvoorspelbare bewegingen door plots te remmen of van richting te veranderen. Pas je snelheid aan waar nodig.

 

Check regelmatig je remblokjes

Hou er rekening mee dat je een langere remweg hebt bij regen. Zorg dat je remblokken tijdig vervangt. Bij regen merk je snel dat je remblokken versleten zijn, wat tot levensgevaarlijke situaties kan leiden bij een noodstop.  De remblokjes zijn versleten als er geen gleuven meer op de remblokjes zitten. Juist deze gleuven zorgen ervoor dat je bij regen optimaal kunt remmen.

Kom niet aan je remmen ín de bocht, maar minder voor de bocht al wat vaart.

Schijfremmen zouden hier zoveel meerwaarde hebben.  Of het nu regent, sneeuwt of warm is. ‘Schijfremmen op de racefiets werken altijd even goed’. Maar deze discussie kennen we ondertussen en is zeker nog niet volledig gevoerd.

 

Monteer spatborden

Zorg eventueel voor goede spatborden op je voor- en achterwiel, deze voorkomen dat het opspattend water jou en degene die achter je fietst nat en vuil wordt. Daarnaast beschermt een spatbord tegen slijtage van de onderdelen op je fiets. Als is natuurlijk niet iedereen hier enthousiast over.

Populairder is de ass-saver , deze voorkomt dat je een natte en vuile streep op je rug krijgt van opspattend water.  Ze zijn goedkoop, vervaardigd van zeer licht materiaal, makkelijk te monteren en vaak ook voor éénmalig gebruik.

 

Pas je bandenspanning aan

Pomp zo’n 1 tot 1,5 bar minder in je banden dan gebruikelijk. Je hebt dan meer grip doordat de band zich beter naar het wegdek vormt.

Je kunt ook bredere banden monteren voor nog meer grip, al is dit niet altijd een optie.

 

Plan je rit in functie van de weersvoorspellingen

In geval van onregelmatige weersomstandigheden, check dan even het weerbericht of de buienradar.  Er zijn momenteel voldoende apps beschikbaar die vrij accuraat (timing en lokalisering) het weer en de buienactiviteit kunnen voorspellen.  Zo kan je beter voorbereid en met de juiste kledij vertrekken. Of pas je rit aan.

 

Blijf eten en drinken

Als het regent vergeet je vaak te drinken, maar je lichaam heeft toch vocht en energie nodig. Blijf daarom eten en drinken, óók als het stortregent!

 

Maak je fiets schoon en droog

Bijt even door en verzorg nog even je fiets na een regen-rit.  Door de fiets te poetsen en te drogen, verleng je de levensduur van je racefiets en de verschillende onderdelen.

 

Wie heeft er nog goede tips ?

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen

2913_VAE_sur_la_route_de_la_Confession©Eric BEALLET_bewerkt

Volop genieten van een e-bikevakantie in de Oisans voor iedereen

Col beklimmen met de e-bike voor iedereen, aan de voet van Alpe d’Huez. Het zou een heel andere fietsvakantie in de Alpen worden voor Greet en Mark. Ze zouden het een eerste keer uitproberen om samen de cols op te fietsen.     Niet zo vanzelfsprekend, want Greet huivert van klimmen. Het is echt niet […]

Cadeaubons, een stressloze oplossing

Niet vanzelfsprekend, een kerst- of eindejaarscadeau kopen voor één van uw favoriete wielerfanaten. Wie een stukje fietsplezier of fietscomfort cadeau wil doen, kan bij verschillende sites terecht. Je kiest het bedrag dat je cadeau wilt geven, en vervolgens maak je een keuze voor één van de sites.

Onzichtbaar tracken van uw fiets

Er zijn verschillende soorten gps tracking volgsystemen op de markt die geïnstalleerd kunnen worden in of op een fiets om een verloren fiets terug te vinden. Schaf daarom een undercover track and trace systeem aan in de vorm van een lampje of staaf ingebouwd in het frame , het zadel of in het stuur. Doordat het […]

Savoie, als wijnstreek het ontdekken waard

De Savoie is als wijnstreek het ontdekken waard, alleen al omwille van de 4 unieke druivensoorten.  In dit wijngebied treft u 23 verschillende druivenrassen en 20 kwaliteitswijnen aan waarvan 4 A.O.C.-wijnen: Chignin, Apremont, Jongieux en Mondeuse. De diversiteit en de kwaliteit van de wijnen zijn een afspiegeling van het unieke landschap in het hart van […]

Welk verzet kiezen ?

Samen met de makkers op fietsvakantie, een reeks cols beklimmen en ‘s avonds stoere verhalen vertellen over hoge pieken en diepe dalen: heerlijk is dat. zelf ben je mentaal en fysiek helemaal klaar voor zo’n avontuur in de bergen. Maar wat moet er aan de fiets gebeuren? En vooral: met welke versnellingen ga je de […]