De ruige Dolomieten

De Dolomieten maken deel uit van de Alpen. Vanuit het noorden van Italië strekken ze zich uit over de provincies Zuid-Tirol/Südtirol, Trento en Belluno tot aan de 3343 m hoge berg Marmolada.

De Marmolada-gletsjer is het hoogste punt van de Dolomieten, met onder andere de Passo Pordoi en de Passo di Fedaia in de buurt.  Indrukwekkende passen liggen her en der verspreid. De Zuid-Tiroolse Dolomieten regio’s bieden volop mogelijkheden voor een bijzondere (fiets) vakantie rond de karakteristieke ruige rotsformaties, langs en over de vele bergriviertjes en langs de dichtbegroeide bossen. Mountainbikers komen vooral in de Dolomieten en in het dal Vinschgau aan hun trekken dankzij de vele goed gemarkeerde trails.

De namen Alpen en Dolomieten lopen continu door elkaar. Officieel zijn de Dolomieten de Zuidelijke Alpen.  De Italianen geven de bergketen liever hun een eigen naam, chauvinistisch als ze zijn.

Gracieus en majestueus strekken de bizarre toppen en rotsformaties van de Dolomieten zich uit naar de hemel: een meesterwerk van de natuur. De geologische geschiedenis van de Dolomieten begint ongeveer 280 miljoen jaar geleden, toen een bergketen aan de rand van een oceanische golf begon te zinken en de huidige Dolomietenregio veranderde in een diep tropisch zeebekken. Omdat er licht nodig was om te overleven, bouwden de kalkalgen, sponsdieren en micro-organismen hun riffen en atollen steeds hoger. Er ontstonden indrukwekkende formaties. Toen ongeveer 30 miljoen jaar geleden de Europese en Afrikaanse aardplaat botsten en de Alpen zich plooiden, werden de Dolomieten als een platform omhoog gebracht uit de zee. Zo bleven de unieke steenlagen behouden. Door deze geologische bijzonderheden en de uniciteit werden de Dolomieten in 2009 UNESCO-werelderfgoed. De negen Dolomieten-subregio’s van het werelderfgoed strekken zich uit over de vijf Italiaanse provincies Bolzano/Bozen, Trento, Belluno, Pordenone en Udine. Vier subregio’s liggen in Zuid-Tirol.

In Zuid-Tirol liggen vier van de negen Dolomieten-subregio’s van het UNESCO-werelderfgoed. De grootste daarvan, de Noordelijke Dolomieten, strekt zich uit over de provincies Bolzano/Bozen en Belluno en omvat hetnatuurpark Drei Zinnenen hetnatuurpark Fanes-Senes-Braies. De markante toppen van de Schlern, Rosengarten en Latemar vormen een andere subregio, die tot in de provincie Trento rijkt. De subregio’sPuez-OdleenBletterbach liggen daarentegen volledig in de provincie Bolzano.

Bron : suedtirol.info