MENUMENU

Alpen & Cols

Iedere wielrenner of mountainbiker heeft een bucket list, een lijst van cols die tot de verbeelding spreken en waar hij in de voeten wil treden van menig tourheld of wereldkampioen.  In gedachten heeft men deze cols en routes al tientallen keren bedwongen.  En er zijn er zoveel méér dan die ‘bekendste’, het aantrekkelijke fietsdomein van de Alpen is echt onuitputtelijk.

 

 

ventoux

Mont Ventoux (Bédoin)

Makkelijk is de Mont Ventoux nooit, maar de klim vanuit Bédoin is wel heel zwaar.  Vanaf kilimeter 5,5 is er weinig verpozen meer aan.  Je krijgt dan tot kilometer 14 continue 10% te verwerken. En er voor zorgen dat je nog voldoende reserves voor de laatste 6,5 km vanaf de Chalet Renard !

Alpe d’Huez

Alpe d’Huez behoort tot de bekendste bergen in wielerland. Al wie graag met de fiets bergop rijdt moet hem ooit eens gedaan hebben. Hij is niet eens onoverkomelijk. De zwaarste stroken bevinden zich in de eerste kilometers. Kenmerkend voor de Alp is dat hij 21 haarspeldbochten telt. Elke bocht heeft een bordje met daarop de […]

Passo Dello Stelvio (Prato)

De Passo dello Stelvio ligt in Trentino-Alto Adige, op de grens van de Italiaanstalige provincie Sondrio en het Duitstalige Zuid-Tirol. De Stelvio pas is een verbindingsweg tussen de dorpen Prato Allo Stelvio (oostkant) en Bormio (westkant). De Stelvio wordt gekenmerkt als één van de hoogste verharde bergpassen in de Alpen en is vooral gekend van zijn vele haarspeldbochten (tornanti). Van […]

Col de la Madeleine (Feissons-sur-Isère)

Er blijken een aantal franse beklimmingen de naam col de la Madeleine te dragen. In Bédoin, aan de voet van de Mont Ventoux, heb je er bijvoorbeeld één. Maar die zijn in niets te vergelijken met de klim die we nu bespreken want dé col de la Madeleine ligt tussen de vallei van de Isère […]

Col de la Bonette (Saint-Etienne-de-Tinée)

De Col de La Bonette komt iets méér in de belangstelling.  Een niet te onderschatten klim.  Let op deze klim ook op het temperatuurverschil. In het dal kan erg warm zijn terwijl het op de top bijna vriest.

Grossglockner Hochalpenstrasse

De Großglockner in Oostenrijk is met een hoogte van 3798 meter de hoogste berg van Oostenrijk. De Großglockner is gelegen in het Hoge Tauern-gebergte.  Via de Großglockner Hochalpenstraße, een 47,8 km lange tolweg met veel (genummerde) bochten, bereikt men de Großglocknerpas, een 2.505 meter hoge bergpas.  De route wordt door veel motorrijders verreden. Maar dus ook fanatieke fietsers beklimmen deze weg.

Albulapass

De Albulapass is een bergpas in de Zwitserse Alpen met een top die ligt op 2315 meter, regelmatig wordt de pas opgenomen in het parcours van de Ronde van Zwitserland.

Bike Trail Tirol – Innsbrück-Mayrhofen (69,1 km)

De Bike Trail Tirol  is de langste ononderbroken mountainbike circuit in het hart van de Alpen  die in totaal meer dan 1.000 km mountainbikeplezier bieden door verschillende Tiroler regio’s en waarbij 27.000 hoogtemeters worden overbrugd. Doordat de routes door verschillende regio’s voert, maakt u eveneens kennis met een variatie aan landschappen. De route is zo opgezet […]

De ruige Dolomieten

De Dolomieten maken deel uit van de oostelijke Alpen en liggen geheel op Italiaans grondgebied. Het gebergte ligt in drie provincies, namelijk Zuid-Tirol, Trentino en Belluno. De Dolomieten staan op de lijst van UNESCO-werelderfgoederen.

De hoogste top van de Dolomieten, de Marmolada,  is 3343 meter hoog.