Alpe d’Huez

Alpe d’Huez behoort tot de bekendste bergen in wielerland. Al wie graag met de fiets bergop rijdt moet hem ooit eens gedaan hebben. Hij is niet eens onoverkomelijk. De zwaarste stroken bevinden zich in de eerste kilometers. Kenmerkend voor de Alp is dat hij 21 haarspeldbochten telt. Elke bocht heeft een bordje met daarop de naam van een renner die op de top een Touretappe wist te winnen.

Alpe d’Huez is een klassieker in het rittenschema van de Tour de France. In de laatste tien jaar was er zes keer een aankomst. De Italiaan Marco Pantani is nog steeds eigenaar van de snelste klimtijd op de berg. In ’97 fietste hij in 37’35’’ naar boven. Het is nog maar de vraag of dat record ooit zal gebroken worden want de laatste winnaars beten telkens hun tanden stuk op die toptijd.

Alpe d’Huez wordt ook wel eens ‘de Nederlandse berg’ genoemd omdat hier heel wat Nederlanders naar de overwinning snelden. Verder is hij ook het decor voor heel wat cyclosportieve ritten waarvan ‘La Marmotte’ de bekendste is. Naast het wielertoerisme is deze streek natuurlijk ook erg geliefd bij skiërs. Vandaar dat het er zowel in de winter- als de zomerperiode vrij druk kan zijn.
Bocht 7 is al jarenlang van de Nederlanders. Totaal oranje gekleurd, met een uitzinnige Nederlandse mensenmassa waarvoor niets te gek is.

 

Alpe d’Huez – Village Webcam

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Verblijven aan de Alpe d’Huez


Interessante items

Facts & Figures

Top: 1850 m
Startplaats: Bourg d'Oisans
Hoogte Start: 742 m
Hoogteverschil: 1108 m
Lengte: 13,2 km
Gemiddeld %: 8,1 %
Steilste %: 13% op 6,5 km