Minder bekend, maar daarom niet minder mooi en zeker niet minder zwaar.

De Col de Sarenne kan vanuit 2 richtingen beklommen worden :

 

  • Vanuit het Lac du Chambon 

 

Een fantastische, maar minder bekende col !  Vooral in de laatste kilometers, vanaf Clavan-le-Haut, zijn er schitterende uitzichten.  De weg is erg smal en steil maar het grote voordeel is, dat er nagenoeg geen verkeer is.  Één van de mooiste klimmen in de regio maar één van de zwaarste ook.

De beklimming vanuit Le Freney d’Oisans begint gelijk zeer pittig met een stijgingspercentage van 11,5% in de eerste kilometer, vanaf het Lac du Chambon. Hierna volgt een makkelijker stuk door het dorpje Mizoën. Na een kleine afdaling volgt wederom een pittig stuk van ruim twee kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 9,5%.

Hierna volgt wederom een makkelijk stuk van twee kilometer a 2%/3%, waarna het stijgingspercentage weer oploopt naar 8% rond het dorpje Clavans. Het aparte van de Col de Sarenne is dat je telkens denkt dat je bijna op de top bent. Toch volgt er nog een flink stuk zware beklimming met een stijgingspercentage van bijna 10% in de laatste vier kilometer.

 

  • Vanuit Alpe d’Huez

 

Boven de Alpe loopt er nog een weg door naar een ‘echte’ col. Eigenlijk totaal onbekend tot 2013 toen de Tour de France bedacht dat het leuk zou zijn om de Alpe d’Huez twee keer te doen. Via de Col de Sarenne.  4 kilometer extra klimmen, waarschijnlijk net iets te veel voor veel klimmers.  Méér info.

 

Verblijven aan de Col de Sarenne via Lac du Chambon

Facts & Figures

Top: 1999 m
Startplaats: Bourg d'Oisans
Hoogte Start: 717 m
Hoogteverschil: 1282 m
Lengte: 21,44 km
Gemiddeld %: 6,0 %
Steilste %: 11,0 %