Col du Galibier (vanuit Valloire)

De Col du Galibier is een bergpas in de Franse Alpen in de Rhône-Alpes.  Hij verbindt Saint-Michel-de-Maurienne en Briançon via de Col du Télégraphe in het noorden en de Col du Lautaret in het zuiden.  De Galibier ligt op de scheidingsslijn tussen de noordelijke Savoie en de zuidelijke Hautes Alpes. De Valloire zijde is groener en koeler, aan de andere kant is het warmer en het gras vaak dor.  Van op de top heb je een prachtig zicht op hoge La Meije en het Massif du Pelvoux.

Zoals veel cols is de Galibier van twee kanten te beklimmen :

  • vanuit Valloire(noordzijde) of via de Col du Télégraphe (18,1km – 6,9%)
  • vanuit Briançon & via de Col du Lautaret (8,52km – 6,9%)

 

De meeste wielertoeristen vertrekken vanuit Valloire.  De Galibier is vanaf Valloire alleen te bereiken wanneer je vanuit St Michel-de-Maurienne de Col du Télégraphe al hebt bedwongen en dat maakt de bergpas tot één van de zwaarste Alpencols.

Vanaf Valloire is de Col du Galibier 18.1 km lang en is goed voor 1245 hoogtemeters. Het gemiddelde stijgingspercentage van de klim is bijgevolg 6.9 %. De maximale hellingsgraad is 12 %.

De Col du Galibier is een bergpas in de Franse Alpen Hij verbindt Saint-Michel-de-Maurienne en Briançon via de Col du Télégraphe in het noorden en de Col du Lautaret in het zuiden. De pas is in de winter gesloten. De bergrug waar de Col du Galibier deel van uitmaakt vormt een verbinding tussen het Massif des Arves en Massif des Cerces.
De bergpas is vooral bekend vanwege wielrenetappes in de Ronde van Frankrijk. Op de Galibier is ook een monument geplaatst ter nagedachtenis aan Henri Desgrange, de eerste directeur van de Ronde van Frankrijk.

 

Facts & Figures

Top: 2646 m
Startplaats: Valloire
Hoogte Start: 1401 m
Hoogteverschil: 1245 m
Lengte: 18,1 km
Gemiddeld %: 6,9 %
Steilste %: 12 %