De Koers van de Vallende Bladeren

Lombardije

De Colombiaan Esteban Chaves (Orica-Bike Exchange) heeft de Ronde van Lombardije 2016, de laatste najaarsklassieker, op zijn naam geschreven. In een ware uitputtingsslag raakten Uran, Chaves, Bardet en Rosa uiteindelijk weg van het peloton. Het viertal bleef samen tot in de straten van Bergamo.  Met een finale jump raakte Chaves nog net over een sterke Diego Rosa en Rigoberto Uran.

Met de 110e editie van de Ronde van Lombardije (1 oktober 2016, 241 km), ook bekend als de Koers van de Vallende Bladeren of “la corsa delle foglie morte”, stond de laatste najaarsklassieker op het programma. De wedstrijd, die dit jaar tussen Como en Bergamo wordt gereden, wordt aanzien als één van de zwaarste en mooiste klassiekers.

Het merendeel van de liefst hoogtemeters (4.400m)  lag in de laatste 115 kilometer van de koers. De Madonna del Ghisallo (8,5 km / 6,2% / max. 14%) bood zich al vroeg in de wedstrijd aan.  Na 120 kilometer presenteerde de langste klim van de dag zich. De Valico di Valcava is 11,6 kilometer lang en kent een gemiddeld stijgingspercentage van 8%. Op het maximum is deze beklimming 17% steil.

Eigenlijk was het vanaf deze beklimming continu op en af. Na de Berbeno volgde de Sant’Antonio Abbandonato die 6,5 kilometer lang is aan gemiddeld 8,9%. Na deze klim volgden de klimmen naar Miragolo San Salvatore (8,9 km / 7%) en Selvino (6,9 km / 5,4%). Hierna was het even bijkomen voor de renners waarnaar in de slotkilometers nog een steile beklimming van een kilometer volgde met stukken tot 12% die ook nog eens over kasseien ging.

NibaliIn 2015 was Vincenzo Nibali de sterkste. Door enorm veel risico’s te nemen in de bochten in de laatste afdaling, kon hij afgescheiden van de achtervolgende groep de eindmeet halen in Il Lombardia.