Passo Dello Stelvio (via Bormio)

De Stelvio pas ligt net op de grens van de Italiaanstalige provincie Sondrio en het Duitstalige Zuid-Tirol. Ten oosten van de pas liggen de Ortler Alpen met als hoogste punt de Ortler en nog dichterbij de Monte Livrio gletsjers. In het noorden ligt de Dreisprachenspitze, het ontmoetingspunt van drie talen; Italiaans, Duits en Retro-Romaans. Tenslotte ligt in het zuiden de Monte Scorluzzo die als één van de gemakkelijkst te beklimmen 3000-ers doorgaat.

De pas ligt in het hart van het Nationaal Park Stelvio, Nog geen 3 kilometer van de pashoogte, in de afdaling naar Bormio, ligt de zijweg naar de Umbrailpas, de hoogste berijdbare pas van Zwitserland die vanaf daar nog slechts 200 meter verwijderd is.

Er is nog een mogelijkheid de Stelvio te beklimmen vanaf een derde kant, vanuit Sankta Maria im Munstertal, Zwitserland! Het voordeel van deze kant is dat ze de meest rustige kant is, vaak zelfs autovrij maar wel steil.  Een 3-tal km is niet-geasfalteerd, maar voldoende verhard.  Vanaf de top van de Umbrail is het nog 2 erg steile kilometers richting Stelvio-top.   

De klim vanuit Bormio, 21 km lang,  is misschien zelfs iets mooier dan vanuit Prato.  Met zijn hoge rotswanden, indrukwekkende watervallen en felgroene alpenweides onderscheidt ‘de andere Stelvio’ zich wel iets.

De eerste haarspeldbochten liggen al in het dorpje om een indrukwekkende kloof in te rijden. Na de eerste bochten boven Bormio blijf je vrij lang op een vlak plateau fietsen. Het is wel even opletten in de ‘inmiddels verlichte’ tunnels.

Naast een indrukwekkende rivier die eerder een waterval genoemd mag worden gaat de steile weg over in de eerste van de 40 haarspeldbochten.  De bordjes in de bochten vertellen je hoe hoog je al zit en in dalende lijn hoeveel bochten er nog volgen.  Na deze haarspeldbochten gaat de weg even steil recht omhoog om daarna even terug te vallen. Ook hier dien je rekening te houden met de dalende temperatuur en de ijle lucht, ademen wordt iets zwaarder.

De laatste kilometers zijn zwaar.  In het voorjaar is de kans niet gering dat je hier door twee muren van sneeuw fietst. De percentages lopen op naar 13 -14%.

 

 

 

 

Facts & Figures