Passo Dello Stelvio (Prato)

De Passo dello Stelvio ligt in Trentino-Alto Adige, op de grens van de Italiaanstalige provincie Sondrio en het Duitstalige Zuid-Tirol.

De Stelvio pas is een verbindingsweg tussen de dorpen Prato Allo Stelvio (oostkant) en Bormio (westkant). De Stelvio wordt gekenmerkt als één van de hoogste verharde bergpassen in de Alpen en is vooral gekend van zijn vele haarspeldbochten (tornanti). Van Bormio tot de top liggen er 40 haarspeldbochten op je te wachten, van Prato naar de top maar liefst 48.  Algemeen wordt de beklimming beschouwd als een van de zwaarste beklimmingen vanwege de lengte en het hoogteverschil van de klim.

De Stelvio werd in 1953 voor het eerst meegenomen in de Giro d’Italia. Sindsdien werd de berg 10 keer opgenomen in de Ronde, waarvan 5 keer de finish op de top was.

Vanuit Prato

De bekendste weg naar de top is die vanuit het dorpje Prato (oostkant).  Vanuit Prato gaat het nog gezapig bergop, de beginkilometers hebben een stijgingspercentage van rond de 5%.  Gedurende 22 km krijg je dan 48 haarspeldbochten voorgeschoteld.  En dit met een gemiddeld stijgingspercentage van om en bij de 8%.

De eerste 8 km is gezapig klimmen, pas voorbij hotel Sotto Stelvio begint het echte werk. Als je nog 7 km voor de boeg hebt, kun je de top al zien liggen. Het zijn mentaal de zwaarste kilometers, het wordt tevens een pak frisser en de lucht wordt ijler.

Op de top

Hier is het een drukte van belang.  Niet alleen de fietsers en hun sporters of familie, maar ook motorrijders, winkeltjes, eettentjes, skiërs wat al niet meer. Er is zelfs een podium waar je je kunt laten fotograferen.

 

 

Facts & Figures