Colle delle Finestre

De Colle delle Finestre, gelegen in de Westelijke Alpen in de regio Piëmonte, verbindt de Valle di Susa met de Valle del Chisone. Het maximum stijgingspercentage is 14% en over de 18,6 kilometer zijn er maar liefst 55 haarspeldbochten.

Het begin van deze klim is onmiddellijk erg steil, over een smalle weg waar vrijwel geen ruimte is om tegenliggers te laten passeren.  Het steilste gedeelte van de hele beklimming volgt al snel als we na amper een kilometer klimmen bij het binnenrijden van Meana di Susa onder een spoorwegviaduct door moeten. De weg naar de pas kronkelt door de smalle straatjes van Meana omhoog.

Daarna klim je over een prima weg door een mooi bos. Na het bos volgt een prachtig uitzicht over het dal van Susa en het Massief van de Mont Cenis aan de overkant.

Op een kleine 8 kilometer van de top gaat de Colle delle Finestre van een asfaltweg over in een onverharde grintweg, waardoor de klim nog zwaarder wordt.  Dit gedeelte van de klim is in feite het militaire gedeelte van de weg die diende om militair materieel naar boven te brengen.

Waarschijnlijk als gevolg van zijn verschijning in de Giro van 2005 leek de weg, door het toegenomen verkeer, nog verslechterd. In 2011 werd de col voor de tweede keer opgenomen in de Giro, ditmaal onder betere wegcondities.

 

 

Verblijven aan de Colle delle Finestre


Interessante items

Facts & Figures

Top: 2178 m
Startplaats: Susa
Hoogte Start: 484 m
Hoogteverschil: 1694 m
Lengte: 18,62 km
Gemiddeld %: 9,1 %
Steilste %: 14 %