Fietstoerisme boomt nog steeds

Het fietstoerisme in Vlaanderen heeft de lente en zomer van 2023 een ongekende groei doorgemaakt met een stijging van 40% vergeleken met dezelfde periode in 2019. De Vlaamse Kust bleek de populairste regio, terwijl Antwerpen de provincie was waar de meeste fietstochten plaatsvonden. Leuven mag zichzelf ondertussen de fietshoofdstad van Vlaanderen noemen.  Het Limburgse fietsroutenetwerk is ondertussen uitgegroeid tot dé motor van het toerisme in Limburg.

Deze groei is het resultaat van een uitgebreide investering in fietsinfrastructuur en gerichte promotie van zowel recreatief fietsen als wieleractiviteiten.

België, met Vlaanderen als fietscentrum, wil zijn positie als fietsvriendelijke bestemming verder versterken. Het uitgebreide netwerk van fietsknooppunten, vooral in Vlaanderen, biedt zowel recreatieve fietsers als wielrenliefhebbers de mogelijkheid om iconische routes te verkennen. Campagnes rond evenementen zoals de “Ronde van Vlaanderen” hebben een grote impact gehad op het toerisme en de lokale economie​.

Nederland, wereldwijd bekend om zijn fietscultuur, blijft vooroplopen in fietstoerisme. Het land richt zich steeds meer op het combineren van fietsroutes met culturele bezienswaardigheden en duurzame initiatieven, ondersteund door een sterk fietsknooppuntensysteem en innovatieve oplossingen zoals slimme fietspaden.

Duitsland volgt dezelfde weg, al wordt het land geconfronteerd met uitdagingen door zijn sterke auto-industrie. Toch groeit fietstoerisme in populaire regio’s zoals de Eifel en Beieren, ondersteund door langeafstandsroutes zoals de EuroVelo, waar natuur en cultuur centraal staan​.

Deze landen erkennen het groeiende belang van fietstoerisme en zetten volop in op duurzame mobiliteit, betere infrastructuur en het versterken van hun toeristische aantrekkingskracht door middel van fietsvriendelijke initiatieven.

In vergelijking met België, Nederland en Duitsland, streeft Frankrijk ernaar om een prominente fiets-toeristische bestemming te worden tegen 2030, met een duidelijke focus op duurzaamheid, infrastructuurverbetering en inclusiviteit. De Franse strategie is erop gericht om fietsen toegankelijker te maken voor een breed scala aan toeristen, inclusief jongere generaties, en een sterke koppeling te leggen met duurzame mobiliteit. Dit sluit aan bij de Europese doelen voor een klimaatvriendelijker toerisme.

In tegenstelling tot de sterk gevestigde fietsknooppuntennetwerken in België en Nederland, is Frankrijk bezig met het opzetten en uitbreiden van langeafstandsfietsroutes zoals de EuroVelo-routes, die de natuurlijke en culturele rijkdommen van het land verbinden. Dit moet het fietsnetwerk aantrekkelijker maken voor internationale toeristen​. Er wordt ook gewerkt aan het verbeteren van intermodale verbindingen, bijvoorbeeld het combineren van fietsen met treinreizen​.

Frankrijk wil, net als Vlaanderen, een fietscultuur ontwikkelen, maar het is vooral gefocust op het aantrekkelijker maken van fietsen in landelijke gebieden. Hierbij wordt klimaatadaptatie ook belangrijk geacht.

Het fietstoerisme loopt alleszins niet tegen zijn limieten aan, integendeel !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen

Savoie, als wijnstreek het ontdekken waard

De Savoie is als wijnstreek het ontdekken waard, alleen al omwille van de 4 unieke druivensoorten.  In dit wijngebied treft u 23 verschillende druivenrassen en 20 kwaliteitswijnen aan waarvan 4 […]

Ultegra_6800_line_up_R

Shimano groepen op een rijtje

Het kwaliteitsniveau van de Shimano groepen wordt aangegeven door de bekende productnamen.   Maar welke moeten we nu kiezen ?  We rangschikken ze voor u van de kwalitatiefste (en duurste) naar […]