Blijft de Tour 2020 coronavrij ?

Als het van Tourorganisator ASO afhangt, is daarover geen twijfel.  Al zijn de maatregelen bijzonder streng om dit te verzekeren.  In het ‘Règlement sanitaire pour les équipes‘, een richtlijn van maar liefst 18 pagina’s, somt ASO de coronamaatregelen op waarnaar alle renners en personeelsleden zich straks zullen moeten schikken.

Tour2020_Corona-vrijHet uiteindelijke doel is “de gezondheid van de renners, het teampersoneel en anderen die betrokken zijn bij de Tour de France te beschermen en ervoor te zorgen dat het evenement kan doorgaan”, zo luidt het bij de organisatie.

“Les équipes avec deux cas COVID-19 seront retirées du Tour”

De maatregel legt heel wat verantwoordelijkheid bij de teams en hun medische staf.  De meest opvallende regel stelt namelijk dat een ploeg waarin twee renners ernstige symptomen vertonen of positief testen, zonder pardon uit de Tour wordt gezet.  Met dit zwaard van Damocles boven het hoofd,  zullen de teams er dus voor moeten zorgen dat de sociale afstand zoveel mogelijk wordt gerespecteerd en het contact met de buitenwereld dus wordt beperkt.

Even een opsomming van nog enkele regels, die reeds van 26 augustus gelden, de dag dat iedereen verwacht wordt in Nice :

  • Alle ploegen maximaal dertig mensen meebrengen, renners en stafleden inbegrepen.
  • Alle teams moeten zoveel mogelijk in hun eigen “bubbel” blijven
  • Iedereen zal minstens vier keer getest worden. Een eerste keer tussen 5 en 7 dagen voor vertrek, een tweede keer in de 72 uur voorafgaand aan het vertrek en daarna tijdens de twee geplande rustdagen.
  • Renners moeten tweemaal per dag een vragenlijst invullen en worden verplicht om een dagboek bij te houden,
  • Persconferenties na de race zullen online worden gehouden.
  • Het dragen van een masker – sterk aanbevolen voor toeschouwers langs de weg – zal ook verplicht zijn voor renners voor en na elke etappe.
  • Renners moeten zelfs in de rennersbus een mondmasker opzetten.
  • Verbod op selfies, handtekeningen en interviews in de hotels.
  • ….

 

De teamdokters zullen wel even geslikt hebben bij het lezen van dit ‘règlement sanitaire’, er wordt hen een zware taak opgelegd.  Zij zullen, gedurende de drie weken die de Tour duurt, een bijzondere verantwoordelijkheid dragen en er elke dag vóór en na de etappe voor moeten bewijzen dat hun renners geen symptomen vertonen. Zij zijn verplicht al deze informatie onverwijld door te geven aan de medische dienst van de Tour.

Krijgen de ploegdokters hiermee teveel verantwoordelijkheid ?  Het protocol, waarbij een puntensysteem gehanteerd wordt dat ziektesymptomen waardeert, schrijft voor dat een renner onmiddellijk naar huis moet wanneer hij te veel symptomen vertoont. De symptomen moeten echter worden vastgesteld door de ploegartsen.  Gaan deze objectief oordelen en rapporteren als hun renner in het geel rijdt ?  Iedereen weet hoe groot de commerciële belangen zijn in een Tour de France, jaarlijks het grootste media-event in de sport.

Als dit alles maar goed komt, hoor ik U denken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen

Savoie, als wijnstreek het ontdekken waard

De Savoie is als wijnstreek het ontdekken waard, alleen al omwille van de 4 unieke druivensoorten.  In dit wijngebied treft u 23 verschillende druivenrassen en 20 kwaliteitswijnen aan waarvan 4 […]

Ultegra_6800_line_up_R

Shimano groepen op een rijtje

Het kwaliteitsniveau van de Shimano groepen wordt aangegeven door de bekende productnamen.   Maar welke moeten we nu kiezen ?  We rangschikken ze voor u van de kwalitatiefste (en duurste) naar […]