Savoie, als wijnstreek het ontdekken waard

De Savoie is als wijnstreek het ontdekken waard, alleen al omwille van de 4 unieke druivensoorten.  In dit wijngebied treft u 23 verschillende druivenrassen en 20 kwaliteitswijnen aan waarvan 4 A.O.C.-wijnen: Chignin, Apremont, Jongieux en Mondeuse.

De diversiteit en de kwaliteit van de wijnen zijn een afspiegeling van het unieke landschap in het hart van de Alpen. De verschillende landschappen van de Savoie in het hart van de Alpen staan bekend als bijzonder fraai. Zomer en winter komen natuurliefhebbers en sportieve mensen naar deze streek voor het maken van lange wandelingen, te fietsen of om te skiën, maar ze komen natuurlijk ook voor de heerlijke wijnen.

Door de enorme verspreiding van de wijngaarden en het terrein waar het werken zeer moeilijk is kan de prijs van een goede Savoie wijn aan de hoge kant liggen.

Er zijn drie routes door wijngebieden met prachtige en afwisselende landschappen. Onderweg kunt u wijndomeinen bezoeken of genieten van proeverijen in de wijnkelders.

 • Wijngebied Combe de Savoie: U vertrekt vanuit Chambéry en rijdt naar het dorpje Apremont dat midden in het grootste wijngebied van de Savoie ligt. De enorme rotsblokken die overal verspreid liggen in de wijngaarden, zijn hier terechtgekomen na de ineenstorting van de Mont Granier in 1248. In Montmélian kunt u een bezoek brengen aan het Musée régional de la vigne et du vin, een regionaal museum rond de wijn.
 • Wijngebied rond Chautagne en Jongieux: Rond het meer van Bourget, het grootste natuurlijke meer van Frankrijk, ontdekt u de landschappen van de beginnende Savoie. In het kleine dorpje Ruffieux kunt u een bezoek brengen aan het wijncentrum van Vignesens waar u op speelse wijze kennis maakt met de grote wijnen uit de wijngaarden van Chautagne.
 • Wijngebied Léman en Arve: U ontdekt de mousserende wijnen van Ayze en u kunt een bezoek brengen aan het kasteel van Ripaille, gelegen aan het meer van Genève. Hier worden de witte wijnen van Ripaille geproduceerd.

 

savoie-streek

 

Kwaliteitssysteem A.O.C.

De belangrijkste herkomstbenaming is Vin de Savoie (stille, mousserende en licht mousserende wijnen. Er zijn in totaal 18 cru’s die hun naam op etiket mogen plaatsen.
De herkomstbenaming Roussette de Savoie (uitsluitend gemaakt van de inheemse druif Altesse dat synoniem is voor Roussette) kent 4 cru’s.

In 1948 kregen de wijngaarden van Crépy een A.O.C.  De Vins de Savoie kregen in 1973 hun A.O.C. status.

 • Seyssel (sinds 1942)
  Deze A.O.C omvat stille witte wijnen (Seyssel) en mousserende wijnen (Seyssel moussseux).  Ze worden bereid met de Altesse Roussette).
 • Crépy (sinds 1948)
  Witte wijnen van de Chasselas druif.
 • Roussette de Savoie (sinds 1973)
  Witte wijnen met 100% Roussette (Altesse). Er zijn 4 zones die zich Cru mogen noemen: Frangy, Marestel, Monterminod en Monthoux, waarvan de Marestel de meest befaamde is.
 • Vin de Savoie (sinds 1973)
  Generieke appellation die 59 gemeenten telt waarvan 17 Cru’s: Abymes, Apremont, Arbin, Ayze, Charpignat, Chautagne, Chignin, Chignin-Bergeron, Cruet, Jongieux, Marignan, Marin, Montmélian, Ripaille, Sainte-Marie-d’Alloix, Sainte-Jeoire-Prieuré en Saint-Jean de la Porte. De toegestane druivensoorten zijn talrijk:

Witte wijn
Savoie : Aligoté, Altesse, Jacquère, Chardonnay, Malvoisie en Mondeuse
Haute-Savoie : Molette, Gringet, Rousette d’Ayze en Chasselas
In de l’Ain is ook Chasselas toegestaan en in de Isère Marsanne en Verdesse.

Rode wijnen
Gamay, Mondeuse en Pinot Noir

In de Savoie is ook Persan, Cabernet Franc en Cabernet Sauvignon toegestaan.
In de Isère is verder ook Persan, Adaui, Servanin en Joubertin toegelaten.
De Chignin-Bergeron mag uitsluitend Bergeron bevatten en de cru’s Marin, Marginan en Ripalle mogen uitsluitend Chasselas bevatten.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meest gelezen

Onzichtbaar tracken van uw fiets

Er zijn verschillende soorten gps tracking volgsystemen op de markt die geïnstalleerd kunnen worden in of op een fiets om een verloren fiets terug te vinden. Schaf daarom een undercover track and trace systeem aan in de vorm van een lampje of staaf ingebouwd in het frame , het zadel of in het stuur. Doordat het […]

Savoie, als wijnstreek het ontdekken waard

De Savoie is als wijnstreek het ontdekken waard, alleen al omwille van de 4 unieke druivensoorten.  In dit wijngebied treft u 23 verschillende druivenrassen en 20 kwaliteitswijnen aan waarvan 4 A.O.C.-wijnen: Chignin, Apremont, Jongieux en Mondeuse. De diversiteit en de kwaliteit van de wijnen zijn een afspiegeling van het unieke landschap in het hart van […]

Ultegra_6800_line_up_R

Shimano groepen op een rijtje

Het kwaliteitsniveau van de Shimano groepen wordt aangegeven door de bekende productnamen.   Maar welke moeten we nu kiezen ?  We rangschikken ze voor u van de kwalitatiefste (en duurste) naar de goedkopere.   Met welke derailleur rijd jij het liefst? 🙄 Posted by Shimano-Road on Montag, 5. März 2018   Shimano Dura Ace (Di2) Wie […]