Ex-wielrenners storten zich op de triatlon: een nieuwe trend in de duursportwereld

Gisteren een prachtige ervaring an de kust mee beleeft, de IronMan 70.3, een halve triatlon in en rond Knokke-Heist.  2500 deelnemers die zich meten op een schitterend zwemparcours in Sluis, de wind trotseerden in het achterland van de kust om zich vervolgens door een massa enthousiastelingen op de dijk luid aangemoedigd het loopparcours af te werken onder een zalig zonnetje.

De triatlonwereld lijkt steeds meer interesse te winnen bij voormalige wielrenners. Maar liefst drie (ex-)wielrenners stonden aan de start, bekende namen als Greg Van Avermaet, Sven Vanthourenhout en Jelle Wallays.

Dit sluit aan bij een bredere trend waarbij wielrenners na hun carrière de overstap maken naar de triatlonsport, een uitdagende en veelzijdige discipline waarin ze hun duursportervaring kunnen inzetten.

Greg Van Avermaet, olympisch kampioen op de weg en nog altijd in topvorm, bereidde zich serieus voor op zijn halve triatlon. Met 15 uur training per week en onder begeleiding van niemand minder dan voormalig wereldkampioen Ironman Frederik Van Lierde, mikt Van Avermaet op een sterke prestatie in Knokke-Heist. “Hoewel zwemmen en lopen niet mijn sterkste disciplines zijn, voel ik me goed voorbereid,” vertelt hij oor de start. “Mijn doel is om de halve triatlon binnen de 4u30 af te ronden en misschien zelfs kwalificatie voor het WK 70.3 Ironman binnen te halen.”

Ook Jelle Wallays, die abrupt afscheid nam van het profpeloton na geen nieuw contract bij Cofidis, stond aan de start met ambitie. Onder de vleugels van Van Lierde bouwt hij aan een triatloncarrière. “Ik was nog niet klaar met topsport,” zegt Wallays, die naast de sport ook een B&B en koffiemerk runt. De West-Vlaming heeft nog veel energie over en hoopt, net als Van Avermaet, dat deze nieuwe uitdaging hem richting de top van de triatlonwereld kan brengen.

Het fenomeen van ex-wielrenners die na hun carrière triatlons doen, lijkt aan populariteit te winnen. De overstap is niet zonder reden: wielrenners hebben een sterke basis in de fietsfase van de triatlon en beschikken over de mentale kracht die nodig is om langdurige inspanningen vol te houden. Namen zoals Remco Evenepoel tonen zelfs al interesse in de sport voor na hun actieve wielercarrière.

Frederik Van Lierde, een pionier in de Belgische triatlonwereld, ziet potentieel in deze atleten. “De motor is er al, nu moeten we per discipline nog verder bouwen. Het mooie aan de lange afstand is dat pure explosiviteit minder belangrijk wordt,” zegt Van Lierde, die zelf doorging tot zijn 41ste. Wallays kijkt alvast uit naar zijn eerste volledige Ironman in Valencia en hoopt zelfs ooit de stap naar prof in de triatlonsport te maken.

Deze golf van wielrenners die de triatlon omarmen, illustreert hoe de liefde voor duursport diepgeworteld zit bij deze atleten. Terwijl hun wielercarrière op een einde loopt, vinden ze in de triatlon een nieuwe uitdaging waarin ze hun ervaring en doorzettingsvermogen kunnen blijven benutten. Het wordt dan ook interessant om te volgen of deze trend zich verderzet en of deze (ex-)wielrenners nog verdere successen zullen boeken in deze veelzijdige sport.

En ja, proficiat ook aan mijn zoon Thomas,

die zich nu ook officieel Iron Man 70.3 mag noemen, na zijn eerste triathlon.

Trots !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen

Savoie, als wijnstreek het ontdekken waard

De Savoie is als wijnstreek het ontdekken waard, alleen al omwille van de 4 unieke druivensoorten.  In dit wijngebied treft u 23 verschillende druivenrassen en 20 kwaliteitswijnen aan waarvan 4 […]

Ultegra_6800_line_up_R

Shimano groepen op een rijtje

Het kwaliteitsniveau van de Shimano groepen wordt aangegeven door de bekende productnamen.   Maar welke moeten we nu kiezen ?  We rangschikken ze voor u van de kwalitatiefste (en duurste) naar […]