Ontdek het minderbekende Slovenië

Traditional old wooden hut cabinHet in Midden-Europa gelegen Slovenië is een nog relatief onbekende fietsvakantiebestemming, maar is een prachtig land om te fietsen en een aangename verrassing. Het bergachtige karakter en de afwisselende natuur van Slovenië leent zich perfect voor korte of lange fietstochten.  Slovenië heeft niet alleen een prachtig landschap, maar tevens een rijke geschiedenis, een prachtige natuur en een vriendelijke bevolking.

Het is een land van kleine sprookjesachtige dorpjes die ongerept in de groene heuvels liggen, prachtige kastelen, uitgebreide en meren en kloven met bruisende rivieren.

Een uitdagend fietsterrein vind je overal, maar de Juliaanse Alpen in het noordwesten van Slovenië vormen het meest uitdagende toneel.

De Julische Alpen liggen gedeeltelijk in Italië en lopen uit tot in het noordwesten van Slovenië. De naam komt van Julius Caesar die van dit gebied een provincie maakte. De Julische Alpen zijn door het gebrek aan grote snelwegen nooit echt geïndustrialiseerd. De bevolking leeft er grotendeels van de landbouw en de laatste jaren méér en méér van toerisme.

De meest populaire plaats van de Julische Alpen, en de toegangspoort tot de rest van de Julische Alpen,  is het meer van Bled. Een prachtig azuurblauwe meer met hierin een klein eiland met daarop een klooster en op de hoge rots boven het meer een kasteel. Hoe verder je hier het gebied intrekt hoe rustiger het wordt en hoe meer je kunt genieten van de mooie natuur.

De bergpassen Vršič (1611 meter) en Mangart (2027 meter) zijn de bekendste klimmen van Slovenië en er zijn maar een paar dagen per jaar waarop de omstandigheden goed zijn om beide reuzen van de Juliaanse Alpen per racefiets te veroveren.

Het afwisselend glooiende en bergachtige Sloveense landschap leent zich perfect voor de mountainbike.  De meeste bergen zijn er bezaaid met weggetjes en niet geasfalteerde paden waardoor het mogelijk wordt om in direct contact te treden met de natuur. Er zijn wel wat beperkingen in Slovenië en men kijkt strikt toe op het natuurbehoud.  Zo is het verboden om te mountainbiken in de bossen en in de bergen.  Er bestaat wel een netwerk van single trails die je, in gezelschap van een gids, wel mag betreden.

5fietsen logo SLOSlovenië beschikt over heel wat fietsvriendelijke accommodaties en heeft daar een eigen rangschikking voor opgezet met een eigen symbool.  Een hotel, gastverblijf of boerderij met basisvoorzieningen voor de fietser wordt aangeduid met één fiets, en dit wordt opgebouwd tot 5 fietsen.

Accommodaties met 5 sterren hebben een aanbod dat aan bijna alle verzoeken van de fietsers beantwoord.  Een professionele gids heeft daar een programma van minimum 20 individuele fietsroutes en dagelijks begeleide routes uitgewerkt, evenals opleidingen rond techniek en training.  Deze accommodaties beschikken over beschermde fietsstallingen en  een professioneel aanbod van fietsen voor verhuur.  Tevens zijn er enkele campings die speciale dienstverlening bieden voor fietsers.

 

Julische Alpen

 

Julische Alpen, enkele details :

 • Hoogste berg : Triglav (2864 m), omgeven wordt door het Triglav Nationaal Park.
 • De Julische Alpen vormen een bergmassief in de Zuidelijke Kalkalpen.
 • Het bergmassief ligt in Slovenië en Italië en kan worden gescheiden in een westelijk en een oostelijk deel, waarbij de grens verloopt over de Predilpas, het dal van de Koritnica en het dal van de Soča.
 • Het meer van Bohinj is het grootste meer van Slovenië en bekend om de ongerepte natuur.
 • Radovljica is een kleine middeleeuwse stad met musea en een uitstekend culinair aanbod.
 • Ski-resort Kranjska Gora, bekend van de World Cup ski,  is in de zomer een paradijs voor actieve families. Naast de stad vind je de panoramische bergpas Vrsic waar aan de andere kant de rivier Soca ontspringt.
 • Sprookjesachtige Bled-meer met het kerkje op het eilandje is iets dat je niet mag missen als je Slovenie bezoekt..
 • Bovec, Kobarid en Tolmin zijn prachtige plaatsen in de vallei van de smaragdgroene Soca. De vallei is het centrum van de avontuursporten in Slovenië.
 • Julische Alpen :
  • Sloveens: Julijske Alpe,
  • Italiaans: Alpi Giulie
 • Slovenen spreken uitstekend Engels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen

2913_VAE_sur_la_route_de_la_Confession©Eric BEALLET_bewerkt

Volop genieten van een e-bikevakantie in de Oisans voor iedereen

Col beklimmen met de e-bike voor iedereen, aan de voet van Alpe d’Huez. Het zou een heel andere fietsvakantie in de Alpen worden voor Greet en Mark. Ze zouden het een eerste keer uitproberen om samen de cols op te fietsen.     Niet zo vanzelfsprekend, want Greet huivert van klimmen. Het is echt niet […]

Cadeaubons, een stressloze oplossing

Niet vanzelfsprekend, een kerst- of eindejaarscadeau kopen voor één van uw favoriete wielerfanaten. Wie een stukje fietsplezier of fietscomfort cadeau wil doen, kan bij verschillende sites terecht. Je kiest het bedrag dat je cadeau wilt geven, en vervolgens maak je een keuze voor één van de sites.

Onzichtbaar tracken van uw fiets

Er zijn verschillende soorten gps tracking volgsystemen op de markt die geïnstalleerd kunnen worden in of op een fiets om een verloren fiets terug te vinden. Schaf daarom een undercover track and trace systeem aan in de vorm van een lampje of staaf ingebouwd in het frame , het zadel of in het stuur. Doordat het […]

Savoie, als wijnstreek het ontdekken waard

De Savoie is als wijnstreek het ontdekken waard, alleen al omwille van de 4 unieke druivensoorten.  In dit wijngebied treft u 23 verschillende druivenrassen en 20 kwaliteitswijnen aan waarvan 4 A.O.C.-wijnen: Chignin, Apremont, Jongieux en Mondeuse. De diversiteit en de kwaliteit van de wijnen zijn een afspiegeling van het unieke landschap in het hart van […]

Welk verzet kiezen ?

Samen met de makkers op fietsvakantie, een reeks cols beklimmen en ‘s avonds stoere verhalen vertellen over hoge pieken en diepe dalen: heerlijk is dat. zelf ben je mentaal en fysiek helemaal klaar voor zo’n avontuur in de bergen. Maar wat moet er aan de fiets gebeuren? En vooral: met welke versnellingen ga je de […]