La Montée de Saint-Nizier-du-Moucherotte, verraderlijk lang

Een lopende klim van ruim 11 km naar het dorpje Saint-Nizier-du-Moucherotte, een kleine gemeente in Isère (Auvergne-Rhône-Alpes). Het pittoreske dorp maakt deel uit van het regionale natuurpark Vercors, in de Franse Pre-Alpen, op minder dan 10 kilometer van Grenoble.

Dé uitdaging van de 16de etappe in de Tour 2020, met een impressionante naam, ligt in het natuurpark van Vercors. Het laatste deel van de naam verwijst naar Le Moucherotte, de markante berg die boven Grenoble uittorent. Deze klim is al 4 keer in de Tour opgenomen, de laatste keer in 1989.

De col loopt gelijkmatig op met een gemiddeld stijgingspercentage van 6,5%, en met een uitschieter van 9,2%.  Op de top pakken de eerste drie renners bonusseconden: 8, 5 en 2. Nadien volgt een kleine 20 km in dalende lijn tot aan de voet van de slotklim naar Villars-de-Lans. De wind wil hier al eens een rol spelen, maar de korte recuperatie is voor de renners zeker welkom. Vraag is of de klassementsrenners elkaar gaan afmatten, met de laatste en zware alpenrit tussen Grenoble & Méribel in het vooruitzicht.  Kansen voor een ontsnapping in de relatief korte rit (164 km) ?

 

alpesishere

 

De Vercors, met uitzicht op de Mont Blanc én op de Mont Ventoux, ligt ingeklemd tussen Grenoble, Gap en Valence. Raar maar waar loopt het het (nog) niet  vol met toeristen. De hoogvlakte is verstopt tussen bergkammen, maar erg geschikt voor heel veel buitensporten en voor familievakanties. Met hoogtes tussen 1.000 en 2.000 meter is de Vercors niet echt extreem, maar het echte berg-gevoel krijg je er wel.

Om de Vercors als buitensportparadijs op de kaart te zetten worden elk jaar twee events georganiseerd :

  • Eind mei is dat de meerdaagse wedstrijd (Raid VTT) over Sunny Single Track. In La Chapelle-en-Vercors is de nacht-etappe over smalle steile tracks, door bossen en over rotsen erg populair.
  • Begin juni wordt in Villard-de-Lans op 1.600 meter hoogte een ander event georganiseerd : het Vélo Vert Festival. Met een 8000 mountainbikers,wordt er gestreden op downhill trails, gravel trails en road tracks.

 

De Vercors is ook gekend voor zijn beroemde ‘Grande Traversée du Vercors ’ :

  • Een toertocht van het massief over 230 km
  • of een rit dwars door de Vercors, van noord naar zuid, over 88 km over de hoogvlaktes, de enige weg waar gemountainbiked mag worden in dit natuurgebied.

 

Tijd om op ontdekking te gaan dus.

 

Foto banner :  Pierre Jayet

Verblijven aan de La Montée de Saint-Nizier-du-Moucherotte, verraderlijk lang


Interessante items

Facts & Figures

Top: 1169 m
Startplaats: Seyssins
Hoogte Start: 392 m
Hoogteverschil: 777 m
Lengte: 11,1 km
Gemiddeld %: 6,53 %
Steilste %: 9,2 %