Grenoble, hoofdstad aan de voet van de Franse Alpen

Grenoble, de hoofdstad van het departement Isère, ligt werkelijk aan de voet van de Alpen, waar de rivieren de Drac en de Isère samenvloeien.

Het is een mooie en gezellige stad, zeker het bezoeken waard na één van uw vele fietsuitdagingen.

Grenoble StadDe stad wordt ook wel eens de hoofdstad van de Franse Alpen genoemd en van de Dauphiné.  Grenoble heeft tal van troeven! Te ontdekken bezienswaardigheden zijn alvast de oude stad, bezaaid met levendige pleinen, herenhuizen en pittoreske winkelstraatjes, afgeboord met oude huizen; talrijke musea die rijke verzamelingen herbergen; parken en tuinen, ideaal om te ontspannen, zoals het Paul Mistralpark, de Plantentuin en het Groene Eilandpark; en verder een opmerkelijk uitzicht over de omliggende Bergen vanaf het fort van La Bastille.

Niet te missen in het gezellige historisch centrum zijn het autoloze Saint-Andréplein en de vele caféterrassen. Het stadsbeeld wordt overheerst door de prachtige gotische en Renaissancegevels van het vroegere paleis van het Parlement van de Dauphiné; het hotel van Lesdiquières, tegenover de charmante Stadstuin waar eeuwenoude bomen staan; het Grenetteplein, het kloppende hart van Grenoble, met winkels, restaurants en cafés; het Kruidenplein met de kleine hal waar elke morgen, behalve de maandag, een markt plaatsvindt; het Notre-Dameplein, met de kathedraal uit de dertiende eeuw, het museum van het Vroegere Bisdom en de Fontein van de Drie Ordes, die herinnert aan de prerevolutionaire evenementen van 1788.

Grenoble biedt, op vlak van cultuur, een ruime keuze van hedendaagse exposities en evenementen. Het Museum van Grenoble met weelderige verzamelingen van antieke en moderne kunst, het Archeologisch Museum, het Museum voor Natuurgeschiedenis, het Nationaal Centrum voor Hedendaagse Kunst, het Dauphinoismuseum, het Museum van het Vroegere Bisdom, het StendhalMuseum, het Museum van het Verzet en de Deportatie van de Isère, het Automatenmuseum van Grenoble.  Zeer rijke plaatsen om te ontdekken die de meest uiteenlopende smaken zullen bevredigen!

De kabelbaan Bastille naar het Fort de Bastille maakt vanuit de stad de connectie met het achterliggend berglandschap.  Het fort dateert uit 1591, maar kreeg in de 19de eeuw een flinke opknapbeurt. De kabelbaan hangt vol met bolvormige bakjes die u naar het fort brengen. Onderweg naar boven kunt genieten van een prachtig uitzicht op de omgeving. Niet alleen de stad zelf is goed zichtbaar, maar bij mooi is het zelfs mogelijk om de Mont Blanc te spotten. Het is ook mogelijk om zelf naar boven te wandelen. Er zijn meerdere wandelroutes, en op een uurtje sta je bij het fort. Boven vindt u naast het fort ook een restaurant en het Mountain Troops Museum. Dit museum geeft al sinds 1988 een goed beeld van het leven van de bergsoldaten uit de Eerste Wereldoorlog, de ‘Blauwe Duivels’ genoemd.

De stad is leuk, maar het fietsen eromheen nog leuker. In Grenoble vindt je wat je als fietser nodig zou kunnen hebben en in en rondom Grenoble zijn veel prima slaapplaatsen te vinden.

Als je wel graag rondom Grenoble fietst maar niets met steden hebt dan kan dat ook. Slechts een paar kilometer buiten Grenoble zit je in de natuur. Welke kant je ook op gaat In het noorden ligt het Belledone massief, in het zuiden het beroemde en indrukwekkende Vercors en daarnaast het mooie natuurgebied van de Chartreuse. Meer dan genoeg mooie bergwegen cirkelen omhoog in de buurt van deze stad.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen

Savoie, als wijnstreek het ontdekken waard

De Savoie is als wijnstreek het ontdekken waard, alleen al omwille van de 4 unieke druivensoorten.  In dit wijngebied treft u 23 verschillende druivenrassen en 20 kwaliteitswijnen aan waarvan 4 […]

Ultegra_6800_line_up_R

Shimano groepen op een rijtje

Het kwaliteitsniveau van de Shimano groepen wordt aangegeven door de bekende productnamen.   Maar welke moeten we nu kiezen ?  We rangschikken ze voor u van de kwalitatiefste (en duurste) naar […]