Kwaliteitslabels, een méérwaarde ?

Fietshotels zijn voortdurend op zoek naar manieren om zich specifiek te profileren.  En op zoek te gaan naar manieren om zich te onderscheiden van de concurrentie, die zich als snel fietshotel wil noemen, maar eigenlijk daar de knowhow, de faciliteiten en de ligging niet voor heeft, noch de diensten voor levert.

 

Daardoor zijn er tal van kwaliteitslabels ontstaan, die elk een bepaalde norm nastreven.  Die norm kan enkel au sérieux genomen worden als er effectief ook regelmatig controles op het naleven van die normen worden georganiseerd.

 

Er zijn heel wat kwaliteitslabels ontstaan, wat niet altijd de geloofwaardigheid ten goede komt. Een kwaliteitslabel ontstaat vaak ook bij verschillende soorten organisaties, en is vaak ook beperkt in zijn reikwijdte :

  • Toeristische organisaties van de gemeente, regio, provincie of land, die het fietstoerisme in hun gebied extra in de verf willen zetten
  • Hotelgroepen, ter promotie van hun fiets-gerichte faciliteiten en diensten, al dan niet beperkt tot een bepaalde regio.
  • Fietsers/Mountainbikers : Fietscommunities van fietsers die hun ervaringen delen

 

Het kwaliteitslabel wordt uitgedrukt met een logo dat de hotels, na een positieve controle, mogen gebruiken in hun communicatie en publiciteit.  De hotels betalen ervoor om het labels te kunnen gebruiken aan het orgaan dat het label beheert.  Met dit geld worden de werkingskosten, promotie, website, brochures en kwaliteitscontroles, voor het up & running houden van het label, geregeld.

 

Vaak worden de label-organisatie ook gesponsord door de fietsindustrie, wat ook weer de objectiviteit van de informatie niet altijd dient.

 

Zo moeten kwaliteitslabels ook beschouwd worden, ze staan garant voor fietsvriendelijkheid en kwaliteit, maar zijn tevens een marketing-instrument.  Geregeld ontstaan er ook nieuwe initiatieven.

 

Een overzicht van de kwaliteitslabels in de Alpen :

 


Italy Bike Hotels logo

 

Italy Bike Hotels is een hotelgroep van hoteliers, allen gepassioneerd door alles wat met fietsen te maken heeft.  Als voornaamste doel wil Italy Bike Hotels Italië promoten voor fietsers van over de hele wereld.

Tegenwoordig bestaat de groep uit 58 3 * en 4 * hotels, die zich allen onderscheiden door de fietsvriendelijkheid van de hotels en door hun uitzonderlijke ligging ten opzichte van goede weg routes en routes door bergachtig terrein, zowel voor de wielertoerist als voor de mountainbiker.

 


BikeHotels Suedtirol

 

De BikeHotels Südtirol zijn een vereniging van fervente fietstoeristen en mountainbikers voor wie een vakantie op twee wielen het opperste geluk is.

In de 36 BikeHotels in Südtirol vind je deskundig tour-advies en een uitstekende begeleiding. Onvergetelijke biker-avonturen wachten op je, op de allermooiste trails, passen en fietspaden in de bergen en dalen van Zuid-Tirol, ook wel het zonnige noorden van Italië genaamd.

 

 


OiAccueil Cycle Oisanssans is natuurlijk van nature goed bedeeld en heeft alle troeven in handen voor een onvergetelijk fietsverblijf.  Met het logo ‘Accueil Cycle Oisans’ wil de dienst toerisme van de regio rond Bourg d’Oisans de echte fietsverblijven voor de fietser selecteren.  Hiermee willen ze aantonen dat ze goed begrepen hebben wat er belangrijk is voor de fietser en welk verblijf dit kan bieden.

1, 2 of 3 fietsen ? Het label maakt een onderscheid op drie niveau’s.  Vanaf een minimale service, zoals een gesloten ruimte en een fietsatelier, tot een service compleet met maaltijden, bijstand van een voertuig, zal elk type fietser zijn geluk kunnen vinden.  De accommodaties van Oisans hebben enthousiast gereageerd en nemen talrijk deel aan dit initiatief om de kwaliteit van de dienstverlening en fietsvriendelijkheid in Oisans te verhogen.

 


AccueilVelo

“Accueil Vélo” is een nationaal merk in Frankrijk dat professionals onderscheidt (toerisme, accommodatie, fietsverhuur of reparateurs, restaurants, toeristische attracties, enz.) die zich inzetten voor het bieden van hoogwaardige ontvangst en diensten op maat van de behoeften van fietstoeristen langs fietsroutes.

Geschikt voor fietsers: veilige fietsenstalling, reparatieset, (praktische informatie, advies sportmenu,bagagevervoer, fietsroutes etc.).

 

 


Qualité Cyclo Maurienne

 

Met het oog op een aangepaste dienstverlening voor de klant-fietser, heeft de toeristische dienst van de Maurienne voor de fietsers het  kwaliteitslabel “Qualité Cyclo Maurienne” opgezet, resulterend in een netwerk van betrokken organisaties en bedrijven.

Niet alleen accommodaties kunnen het label verwerven, hetzelfde geldt ook voor restauants, wellness-centra, gidsen, vervoersbedrijven, verhuurders van fietsen en andere handelszaken.  Allen met een kwalitatief aanbod voor de fietser.

 


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen

Savoie, als wijnstreek het ontdekken waard

De Savoie is als wijnstreek het ontdekken waard, alleen al omwille van de 4 unieke druivensoorten.  In dit wijngebied treft u 23 verschillende druivenrassen en 20 kwaliteitswijnen aan waarvan 4 […]

Ultegra_6800_line_up_R

Shimano groepen op een rijtje

Het kwaliteitsniveau van de Shimano groepen wordt aangegeven door de bekende productnamen.   Maar welke moeten we nu kiezen ?  We rangschikken ze voor u van de kwalitatiefste (en duurste) naar […]