Cormet de Roselend

De Cormet de Roselend verbindt Beaufort met Bourg-Saint-Maurice (Haute-Tarentaise) en de klim wordt algemeen aanvaard door de wielertoeristen als een aantrekkelijke klimervaring.  Het is de bekendste klim van de Beaufortain, waarin alles zit wat fietsen in de bergen zo leuk maakt, zoals haarspeldbochten, uitzichten, groene alpenweides en uitzicht op de Mont Blanc.

lac-et-barrage-de-roselendVanuit het dorp begint de klim meteen. Door dichte begroeiing, die zorgt voor schaduw, gaat de weg direct steil omhoog.  Passages die flink boven de 10 % uit komen geven de benen weinig rust.  Je beklimt de Col du Pré (1748 m), een redelijk zware klim met op de top, na 12,6 km een verbluffend uitzicht als beloning.

Vervolgens zak je iets en kom je naast het grote stuwmeer van Roselend uit.  Hier kun je even ademhalen, voordat je, via de Col de Méraillet, de laatste en bijzonder zware kilometers aanvat.  Vanaf dit punt heb je geen beschutting meer van de zon.   Boven op de top wordt je beloond met een schitterend zicht op het Mont Blanc massief.

Hierna wacht de afdaling richting Bourg-St-Maurice.  Wie herinnert zich nog de valpartijen van Johan Bruyneel (Tour 1996) en van Michael Rogers en David Arroyo (Tour 2007), die een bocht foutief inschatten en over de reling gingen.

 

 

 

 

 

Verblijven aan de Cormet de Roselend


Interessante items

Facts & Figures

Top: 1968 m
Startplaats: Beaufort
Hoogte Start: 780 m
Hoogteverschil: 1188
Lengte: 25 km
Gemiddeld %: 5,6 %
Steilste %: 12,7 %