E-bikes & fietsendragers

Over het algemeen wegen de e-bikes 19,7 – 24,5 kg exclusief accu en 24 – 27 kg inclusief de accu, een behoorlijk gewicht en daardoor is het toch wel even nodig om na te denken bij uw keuze van een fietsendrager.

 

Zwaarder

Het gewicht van een elektrische fiets ligt gemiddeld 5-8 kg hoger dan die van een racefiets of mountainbike. Dit verschil is voornamelijk te verklaren door de accu van ongeveer 4 tot 5 kilo, de motor van 2 kilo en de nodige andere technologie. De paar kilo’s verschil zult u tijdens het fietsen op een e-bike gelukkig niet merken, tenzij misschien bergop zonder enige trapondersteuning. Dankzij de krachtige trapondersteuning fietst een elektrische fiets vele malen lichter en ervaart u geen extra ballast van de fiets zelf. 

Het frame van de meeste elektrische fietsen wordt tegenwoordig gemaakt van lichtgewicht aluminium. Het verschil in gewicht tussen bepaalde modellen en merken heeft dan ook meestal niets te maken met het materiaal van het frame. Het ontwerp van het frame draagt wel bij aan het gewicht. Een e-bike met de accu in het frame heeft vaak dikkere framebuizen dan een e-bike met de accu onder de achterdrager, dus deze e-bikes wegen ook meer.

De locatie van de motor kan ook bijdragen aan een hoger gewicht. Een e-bike met middenmotor weegt over het algemeen 0,5 – 1 kilo zwaarder dan een voorwiel- of achterwielmotor. Het gewicht van de hele fiets hangt echter meer af van het frameontwerp en de extra’s dan de locatie van de motor.

 

De e-bike op de fietsendrager

De kennis van het gewicht van een e-bike is vooral belangrijk als u de fiets wilt vervoeren. Mocht u de fiets bijvoorbeeld op een fietsendrager willen zetten, dan is het zeer belangrijk dat het maximale laadgewicht van de drager niet overschreden wordt. Bij het vervoeren van een e-bike op een fietsendrager is het een groot voordeel als u een uitneembare accu heeft. U kunt de accu dan in de auto vervoeren; dat scheelt weer 4 tot 5 (of 8 tot 10 kg voor twee fietsen) kilo. Daarnaast is het beter voor de accu.

Naast het maximum laadgewicht van de drager, is het ook belangrijk om te letten op de maximale kogeldruk van de trekhaak. De meeste auto’s hebben een maximale kogeldruk van 50 – 60 kilo. Dan heeft u al snel een probleem met twee e-bikes van 25 kilo elk en het gewicht van de drager zelf. Raadpleeg de documenten die u bij uw auto gekregen hebt voor specifieke informatie over de kogeldruk die de trekhaak aan kan.

Wij raden u aan om een fietsendrager aan te schaffen die speciaal is ontworpen voor het gebruik van e-bikes of e-mtb. Een standaard fietsendrager voor 2 fietsen houdt rekening met een gewicht tot 20-25 kg per fiets. Twee e-bikes wegen vaak een stuk meer, zelfs als u de accu’s in de auto vervoert.

Wij zijn vooral fan van de Thule 938 VeloSpace XT, een veelzijdige en fietsendrager voor alle soorten fietsen, van racefietsen en e-bikes, tot fatbikes met een laadvermogen tot 60kg.

 

Handig

Door zijn gewicht is het een behoorlijke opgave om de e-bike op de fietsendrager te tillen.

Daarvoor heeft men fietsendragers ontwikkeld waarvoor men supplementair een laadgoot kan aanschaffen.  Hiermee kan men de zwaardere bikes eenvoudig op de drager duwen of laten afglijden.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen

2913_VAE_sur_la_route_de_la_Confession©Eric BEALLET_bewerkt

Volop genieten van een e-bikevakantie in de Oisans voor iedereen

Col beklimmen met de e-bike voor iedereen, aan de voet van Alpe d’Huez. Het zou een heel andere fietsvakantie in de Alpen worden voor Greet en Mark. Ze zouden het een eerste keer uitproberen om samen de cols op te fietsen.     Niet zo vanzelfsprekend, want Greet huivert van klimmen. Het is echt niet […]

Cadeaubons, een stressloze oplossing

Niet vanzelfsprekend, een kerst- of eindejaarscadeau kopen voor één van uw favoriete wielerfanaten. Wie een stukje fietsplezier of fietscomfort cadeau wil doen, kan bij verschillende sites terecht. Je kiest het bedrag dat je cadeau wilt geven, en vervolgens maak je een keuze voor één van de sites.

Onzichtbaar tracken van uw fiets

Er zijn verschillende soorten gps tracking volgsystemen op de markt die geïnstalleerd kunnen worden in of op een fiets om een verloren fiets terug te vinden. Schaf daarom een undercover track and trace systeem aan in de vorm van een lampje of staaf ingebouwd in het frame , het zadel of in het stuur. Doordat het […]

Savoie, als wijnstreek het ontdekken waard

De Savoie is als wijnstreek het ontdekken waard, alleen al omwille van de 4 unieke druivensoorten.  In dit wijngebied treft u 23 verschillende druivenrassen en 20 kwaliteitswijnen aan waarvan 4 A.O.C.-wijnen: Chignin, Apremont, Jongieux en Mondeuse. De diversiteit en de kwaliteit van de wijnen zijn een afspiegeling van het unieke landschap in het hart van […]

Welk verzet kiezen ?

Samen met de makkers op fietsvakantie, een reeks cols beklimmen en ‘s avonds stoere verhalen vertellen over hoge pieken en diepe dalen: heerlijk is dat. zelf ben je mentaal en fysiek helemaal klaar voor zo’n avontuur in de bergen. Maar wat moet er aan de fiets gebeuren? En vooral: met welke versnellingen ga je de […]