Bourg d’Oisans, Ville à Vélo du Tour de France

In het kader van de campagne “L’Avenir à Vélo” lanceerde de Tour de France dit jaar het label “Ville à Vélo du Tour de France” met als doel alle initiatieven van gemeenten ten gunste van fietsen aan te moedigen, één van de hogere doelstellingen van de ASO.

De aanvraag voor het label stond open voor alle steden die sinds de oprichting in 1903 minstens één keer de Tour de France hebben georganiseerd.  Er zijn vier etiketteringsniveaus gedefinieerd volgens criteria die zijn opgesomd met experts van de Federatie van Fietsgebruikers (FUB) en die rekening houden met de specifieke kenmerken van zowel grote steden als plattelandsgemeenten.

80 steden kregen een label voor dit lanceringsjaar.

ville-a-velo

Bourg-d’Oisans draagt ​​nu het label “Ville à Vélo du Tour de France” 3 fietsen 🚲🚲🚲.  “Op het kruispunt van zes valleien, in de buurt van verschillende passen en vooral aan de voet van de 21 legendarische bochten die naar Alpe d’Huez leiden, heeft de stad haar roeping gevonden in het mountainbiken met een overvloed aan routes.”, erkend de ASO.   Dit erfgoed is veranderd in een proactief beleid met de oprichting van het Cycling Lab Oisans en een zeer uitgebreide website. Bourg d’Oisans kan worden beschouwd als één van de “mountainbike-hoofdsteden”.

Slechts 18 steden kregen een 3-fietsen label.  Ook Brussel. De stad Brussel, evenals het omliggende hoofdstedelijk gewest, is in veel opzichten een fietsstad. Sport en vrijetijdsbesteding zijn populair bij de bevolking, maar fietsen is in de loop der jaren een belangrijke vorm van dagelijkse mobiliteit geworden die door de gemeenschap wordt ondersteund. De stad Brussel wil de concurrentiepositie van de fiets onder de vervoersmodaliteiten aanzienlijk versterken door een kwaliteitssprong te maken in de voorzieningen. Het wil het aantal fietstochten tegen 2024 verdubbelen. Met het merk Bike for Brussels betrekt de stad de bevolking via positieve en welwillende communicatie. Twaalf keer was Brussel als etappestad van de Tour tweemaal gastheer van het Grand Départ.

2 steden kunnen pronken met 4 fietsen 🚲🚲🚲🚲.  Parijs uiteraard, dat hoefde men niet toe te lichten, maar ook Rotterdam.  Dit wenst de organisatie uitgebreid te motiveren : “Dankzij een netwerk van veilige, brede en doorlopende fietspaden heeft de Nederlandse havenstad, stad van het Grand Départ van de Tour 2010, ideale omstandigheden voor het dagelijks fietsen.  Rotterdam is de afgelopen jaren de veiligheid van bepaalde grote kruispunten blijven verbeteren door voorrang te geven aan fietsers, bijvoorbeeld door de aanleg van fietsstraten.  Tenslotte organiseert de ‘Fietsstad’ vele sportevenementen die verband houden met fietsen, van nationale en zelfs internationale omvang.”

Bron : Le Tour

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen

Savoie, als wijnstreek het ontdekken waard

De Savoie is als wijnstreek het ontdekken waard, alleen al omwille van de 4 unieke druivensoorten.  In dit wijngebied treft u 23 verschillende druivenrassen en 20 kwaliteitswijnen aan waarvan 4 […]

Ultegra_6800_line_up_R

Shimano groepen op een rijtje

Het kwaliteitsniveau van de Shimano groepen wordt aangegeven door de bekende productnamen.   Maar welke moeten we nu kiezen ?  We rangschikken ze voor u van de kwalitatiefste (en duurste) naar […]