Vloeibaar goud uit de Garda(meer)streek

Het Gardameer is al decennia een populaire bestemming. Geen wonder, aangezien het meer en het omringende landschap, met zijn milde klimaat, de mogelijkheid bieden om in een relatief korte rit in een zuidelijk ogende, bijna mediterrane sfeer te duiken. De meeste vakantiegangers weten dat wijngaarden rond het Gardameer worden verbouwd: velen van hen hebben tenslotte al genoten van populaire wijnen zoals Bardolino of Bianco di Custoza.

Minder bekend is echter dat het Gardameer dankzij het milde klimaat daar ook uitstekende olijfolie produceert. Dit komt mede door de Dolomieten, die het landschap rond het meer beschermen tegen de koude luchtstromen uit het noorden. Anderzijds fungeert het grootste meer van Italië, (bijna 50 km³ groot), als een enorme warmteopslag.

Extravergine groene olijfolie voor het hart

Op de terrassen van Alto Garda worden al eeuwenlang olijfbomen gekweekt, met het volle respect voor de natuur.

Een van de meest gewaardeerde inheemse soorten van Garda Trentino is de Casaliva-olijf. Het produceert een goudgroene extra vierge olijfolie met tonen van groene amandel, artisjok en wild kruid. Extra vierge olijfolie is rijk aan polyfenolen, enkelvoudig onverzadigde vetzuren en vitamine A en E, die helpen de botten sterk te houden en de huid gezond te houden. Het voorkomt ook het ontstaan ​​van hart- en vaatziekten en diabetes. Het is een hoofdbestanddeel van het mediterrane dieet en zijn eigenschappen maken het een uitstekende smaakmaker.

Bovendien maakt het hoge gehalte aan vitamine E en polyfenolen het een echt medicijn: het is bekend dat polyfenolen ontstekingsremmende en kankerbestrijdende eigenschappen hebben dankzij hun antioxiderende eigenschappen. De stof oleocanthal , die in 2005 werd ontdekt en ook in olijfolie zit, verlicht ook pijn (vergelijkbaar met aspirine of ibuprofen).

Het wordt zelfs aanbevolen door voedingsdeskundigen voor dagelijks gebruik.

Maar wat kenmerkt de olie van het Gardameer?

Het belangrijkste kenmerk is waarschijnlijk de frisse , licht kruidige geur en de milde, licht tot medium fruitige smaak: dit combineert de aroma’s van verse kruiden met hints van artisjokken, vers gemaaid hooi en distels. Er valt een aangename, licht bittere toon op die doet denken aan amandelen. De goudgroene kleur van de olijfolie is te danken aan het hoge chlorofylgehalte.

Een eeuwenoude traditie

Garda Trentino is de thuisbasis van meer dan 100.000 olijfbomen op 500 hectare grond. Deze statistieken zouden je enig inzicht moeten geven in de lokale olijventeeltgemeenschap, de meest noordelijke gemeenschap in zijn soort. Het land ten noorden van het Gardameer biedt het perfecte microklimaat voor de productie van eersteklas olijfolie. Olijven kweken is een kunst met verre wortels die terug te voeren is tot de oudheid en die voorkomt in de gedichten van Virgilius en de werken van Gabriele D’Annunzio. De omgeving, die ondanks de Alpen een mediterraan klimaat heeft, heeft een zeer indrukwekkende geschiedenis. Lokale tradities worden doorgegeven van oogst tot oogst, en van snoeien tot persen.

 

Bron : Garda Dolomiti – Azienda per il Turismo S.p.A

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen

Savoie, als wijnstreek het ontdekken waard

De Savoie is als wijnstreek het ontdekken waard, alleen al omwille van de 4 unieke druivensoorten.  In dit wijngebied treft u 23 verschillende druivenrassen en 20 kwaliteitswijnen aan waarvan 4 […]

Ultegra_6800_line_up_R

Shimano groepen op een rijtje

Het kwaliteitsniveau van de Shimano groepen wordt aangegeven door de bekende productnamen.   Maar welke moeten we nu kiezen ?  We rangschikken ze voor u van de kwalitatiefste (en duurste) naar […]