Fietswinkel in een veranderend landschap : focus op de werkplaats

In 2023 ondergaat de fietsenbranche ingrijpende veranderingen. Fietsenwinkels evolueren snel, en de traditionele focus op verkoop verschuift naar service en de werkplaats. Hier kunnen fietswinkels zich nog onderscheiden van hun concullega’s.

Duidelijk is alvast dat werkplaatsen momenteel beter georganiseerd zijn en meer aandacht krijgen. Fietsenwinkels beseffen dat de werkplaats nu winstgevend moet zijn, aangezien de fietsenverkoop onbetrouwbaar kan zijn door strenge targets van merken.

Een opvallende trend is dat fietsenmerken zich steeds meer direct richten tot de consument, wat concurrentie creëert voor lokale dealers. Dit dwingt fietsenzaken zich meer op onderhoud te richten, waarbij de werkplaats essentieel wordt. Het onderhoud van moderne fietsen, vooral e-bikes en geïntegreerde modellen, is complex en kostbaar. Dealers worden geconfronteerd met de uitdaging om dure onderhoudskosten aan consumenten door te berekenen zonder klanten te verliezen.

Autobedrijven tonen interesse in fietsenzaken, gezien de veranderingen in de auto-industrie. De transitie naar elektrische auto’s met minder onderhoud, dwingt autobedrijven om alternatieve inkomstenbronnen te zoeken, en fietsenbedrijven lijken een aantrekkelijke optie.

De toekomst van fietsenzaken lijkt te liggen in specialisatie, met merkgebonden winkels die diep op één merk inzetten. Deze aanpak minimaliseert complexiteit en biedt een diepere focus. Alternatief kunnen fietsenzaken zich concentreren op hoogwaardig onderhoud, waarbij kennis en vakmanschap de sleutel zijn.  Een sterke focus op de werkplaats met goede uurtarieven kan een winnende strategie zijn in een landschap waar vakmensen schaars zijn.

Spacerail, een product van Stashed Products, kan een cruciale rol spelen door innovatieve technologieën en oplossingen aan te bieden die de werkplaatsen van fietsenzaken optimaliseren. Hiermee draagt hey systeem bij aan de evolutie van fietsenwinkels in het snel veranderende fietsenlandschap van 2023.

 

Ontdek méér over SpaceRail, het innovatieve fietsophangsysteem

 

Bron : Fiets – Nr 9 – September 2023 -De toekomst van de fietsenzaak

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen

Savoie, als wijnstreek het ontdekken waard

De Savoie is als wijnstreek het ontdekken waard, alleen al omwille van de 4 unieke druivensoorten.  In dit wijngebied treft u 23 verschillende druivenrassen en 20 kwaliteitswijnen aan waarvan 4 […]

Ultegra_6800_line_up_R

Shimano groepen op een rijtje

Het kwaliteitsniveau van de Shimano groepen wordt aangegeven door de bekende productnamen.   Maar welke moeten we nu kiezen ?  We rangschikken ze voor u van de kwalitatiefste (en duurste) naar […]