Tom Dumoulin (Roy Schriemer)

  • Cadotip !
  • Relaas van een boeiende carrière

Wees er snel bij !

Triomf en twijfel.

Fietsenindealpen_TomDumoulinDe loopbaan van Tom Dumoulin kende hoogte- en dieptepunten, met vele memorabele momenten vastgelegd in beeld en gesprekken met mensen die zijn wielercarrière hebben gekruist. In 2017 schreef Dumoulin geschiedenis door als eerste Nederlander de Giro d’Italia te winnen.

Hiermee volgde hij eindelijk in de voetsporen van de andere twee grote rondenwinnaars, Joop Zoetemelk en Jan Janssen. Hetzelfde jaar behaalde hij ook de wereldtitel tijdrijden. Het daaropvolgende jaar leek een nieuwe Giro-overwinning binnen handbereik, maar eindigde hij uiteindelijk als tweede.

Een soortgelijke prestatie volgde die zomer in de Tour de France. Dumoulin werd gezien als de belofte voor een gouden wielertoekomst voor ons land. Hij was talentvol, gedreven, en bezat een contemplatieve kant.

Echter, al snel werd een omslagpunt zichtbaar in Dumoulins carrière. De glansrijke prestaties van de seizoenen 2017 en 2018 werden nooit meer volledig geëvenaard, afgezien van de zilveren medaille op de tijdrit tijdens de Olympische Spelen van Tokyo in 2021. Fysieke tegenslagen en het zoeken naar een nieuwe omgeving kenmerkten zijn latere jaren. Twijfels ontstonden of zijn enorme inspanningen nog wel zouden resulteren in prachtige resultaten. In de loop van 2022 besloot de Limburger te stoppen met professioneel wielrennen.

Roy Schriemer (1970), een vooraanstaande figuur binnen CyclingOnline.nl en samensteller van de Wielerscheurkalender van Edicola, heeft als freelance journalist voor publicaties zoals De Telegraaf, Poggio, de KNWU en het Dagblad van het Noorden een diepgaande betrokkenheid bij de wielersport.

Eerder bracht hij werken uit, zoals ‘Kampioenes op de Fiets‘, een eerbetoon aan de gouden generatie wielrensters tussen 2012 en 2021, en is hij co-auteur van ‘Koningen van de Wielerklassiekers‘.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen

Savoie, als wijnstreek het ontdekken waard

De Savoie is als wijnstreek het ontdekken waard, alleen al omwille van de 4 unieke druivensoorten.  In dit wijngebied treft u 23 verschillende druivenrassen en 20 kwaliteitswijnen aan waarvan 4 […]

Ultegra_6800_line_up_R

Shimano groepen op een rijtje

Het kwaliteitsniveau van de Shimano groepen wordt aangegeven door de bekende productnamen.   Maar welke moeten we nu kiezen ?  We rangschikken ze voor u van de kwalitatiefste (en duurste) naar […]