Veloviewer, méér dan een trend ?

Fietsenindealpen_Veloviewer_Logo2Volgens Ben Lowe, de bedenker van Veloviewer is de Veloviewer Explorer Score en de Max Square, oftewel Verkennersscore en Maximale Vierkant een behoorlijke trend en fietsmotivator aan het worden.

Het is allemaal gebaseerd op een Tile, oftwel Tegel grid die Veloviewer over de landkaart heeft gelegd. Op het moment dat je een banddikte in die tegel bent geweest, score je die tegel. Je krijgt dus bij je Explore Score een punt er bij en mogelijk een extra score in je maximale vierkant. Dat laatste hangt natuurlijk af van plek waar de tegel ligt.

Tegelen is dus het verzamelen van geografische vierkantjes, oorspronkelijk bepaald door de website Veloviewer. Deze website – die naast het ‘tegelen’ nog veel meer functionaliteiten en statistieken voor fietsers biedt – legt een raster over de wereldkaart van vakjes van een mijl bij een mijl (1,6 km). Door met een gps-signaal activiteiten te tracken en te uploaden naar Strava, verzamelt Veloviewer informatie van waar je ooit al geweest bent. Zodra je een gps-punt registreert binnen zo’n ‘tegel’, wordt de tegel als bezocht gemarkeerd. Het totaal aantal bezochte tegels noemt Veloviewer je explorer score. Naast het totaal aantal tegels zijn ook de grootste aaneengesloten groep tegels (cluster) en het grootst mogelijke vierkant van bezochte tegels (square of vierkant) bekende graadmeters voor het succes van een tegelaar.

 

Allereerst is het belangrijk dat je een Strava account hebt en dat je Strava met Veloviewer koppelt. Je heb daar geen betalende account voor nodig, maar je zou het allicht een jaar kunnen proberen, want je krijgt er mooie extra’s bovenop wat Strava biedt. Veloviewer is als het ware een Add On van Strava. De Veloviewer website haalt jouw Strava data op en zet die om in allerlei inzichten en overzichten. Van complexe prestatiegrafieken tot een kaart die toont waar je allemaal ooit gefietst hebt. Deze informatie wordt op zeer verschillende niveaus gebruikt. Van recreanten die nieuwe routes willen ontdekken of zich willen vergelijken met hun fietsmaten tot World Tour ploegen die diepgaande analyses loslaten op de prestaties van de profs.

Fietsenindealpen_Veloviewer_InfographicEen overzicht van de functionaliteiten :

  • infographics : visuele samenvattingen van jouw prestaties over een bepaalde periode. Een overzicht waar je direct uit kunt opmaken hoe bijvoorbeeld jouw fietsjaar eruit zag. Met filters pas je aan welke informatie je wilt zien.
  • eddington score : in dit overzicht van Veloviewer tref je een staafdiagram aan, waarbij elk balkje staat voor een aantal gereden kilometers. Hoe hoger het balkje, hoe vaker je deze afstand gereden hebt. Jouw Eddington score is het maximale aantal kilometer (X) dat je X keer gereden hebt.  Heb je bijvoorbeeld 61 keer een rit van minimaal 61 kilometer gereden, dan heb je een Eddington score van 61.
  • explorer code : Over de landkaart wordt op de Veloviewer website of app een virtueel raster gelegd bestaande uit vierkantjes van 1 bij 1 mijl, in de volksmond ook wel ‘tegeltjes’ of ‘blokjes’ genoemd. Het doel is om fietsend in zoveel mogelijk tegeltjes te rijden. Heb je in een tegeltje gefietst (een banddikte volstaat), dan veranderd deze van kleur en maakt dit tegeltje voortaan onderdeel uit van jouw Explorer statistieken. Tegeltjes rijden daagt je uit om steeds nieuwe routes in nieuwe gebieden te fietsen. Op deze manier ontdek je leuke nieuwe routes en wordt je uitgedaagd om nieuwe wegen te ontdekken.

 

Als je Veloviewer wil proberen, kun je gratis 25 Strava-activiteiten uploaden en spelen met alle functies die de site te bieden heeft. Om je hele Strava-historie te analyseren, heb je een betalende versie nodig. Dit kost 10 Britse pond per jaar,

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen

Savoie, als wijnstreek het ontdekken waard

De Savoie is als wijnstreek het ontdekken waard, alleen al omwille van de 4 unieke druivensoorten.  In dit wijngebied treft u 23 verschillende druivenrassen en 20 kwaliteitswijnen aan waarvan 4 […]

Ultegra_6800_line_up_R

Shimano groepen op een rijtje

Het kwaliteitsniveau van de Shimano groepen wordt aangegeven door de bekende productnamen.   Maar welke moeten we nu kiezen ?  We rangschikken ze voor u van de kwalitatiefste (en duurste) naar […]