Paris-Nice 2024, een eerste krachtmeting tussen Evenepoel en Roglic ?

Paris-Nice krijgt dit jaar een extra pigment : de komende editie van de Tour de France eindigt omwille van de Olympische Spelen in Nice en meteen wordt het slotweekend een verkenning van het parcours dat de renners over enkele maanden zullen voorgeschoteld krijgen. Vandaar een Remco Evenpoel voor de eerste maal aan de start.

Zondag wordt Parijs-Nice, de Koers naar de Zon, op gang geschoten met een heuvelachtige openingsrit van en naar Les Mureaux.  Snelle sprinters zullen pas op dag 2 aan hun trekken komen in de enige vlakke etappe.

Dinsdag staat net als vorig jaar de ploegentijdrit op het programma. In deze editie telt de chrono per individu na de 27 kilometer in Auxerre. De tijd zal stoppen als de eerste coureur van een team over de witte lijn bolt. Die chrono bepaalt de dagwinst, maar voor het algemene klassement gelden alle individuele tijden. Wie gelost wordt, krijgt die tijd dus ook helemaal aangesmeerd. En ook de tijdslimiet blijft van kracht.  Even kijken hoe de ploegen met dit gegeven?

Vanaf woensdag kunnen de klimliefhebbers hun hartje ophalen. Mont Brouilly is een verraderlijke slotheuvel van 3 kilometer aan 7,7 procent na een Ardennen-dagje van 3.300 hoogtemeters.

Dag 5 wordt waarschijnlijk een uitgelezen kans voor eengroepje vluchters, of kiezen ze eerder voor etappe 6 op vrijdag met een uitegelzen heuvelachtig profiel.

De koninginnenrit richting Auron, goed voor 3.750 hoogtemeters met 2 cols van 1e categorie, aankomst bergop incluis, staat dan weer gepland voor zaterdag.  Wie nog een herkansing wil, krijgt tijdens de traditionele etappe richting de Promenade des Anglais in Nice een uitgelezen kans. Een zware etappe met de Col d’Èze en de Cols des Quatre Chemins (3.6 km | 8,8 %) op de planning.

FietsenindeAlpen_Paris-Nice_Parcours2024
Het rittenschema :
Dag 1 | 3-03 Les Mureaux – Les Mureaux 157,7km  heuvelachtig
Dag 2 | 4-03 Thoiry – Montargis 177,6 km vlakke rit
Dag 3 | 5-03 Auxerre – Auxerre 26,9 km Ploegentijdrit
Dag 4 | 6-03 Chalon-sur-Saône – Mont Brouilly 183,0 km heuvelachtig  (Mont Brouilly)
Dag 5 | 7-03 Saint-Sauveur-de-Montagut – Sisteron 193,5 km heuvelachtig
Dag 6 | 8-03 Sisteron – La Colle-sur-Loup 198,2 km heuvelachtig
Dag 7 | 9-03 Nice – Auron 173,0 km klimetappe
Dag 8 |10-03 Nice – Nice 109,3 km klimetappe (Col d’Èze, Cols des Quatre Chemins)

 

 

 

Onze pronostiek :

  • 2 topfavorieten: Remco Evenepoel (Soudal Quick-Step) en Primoz Roglic (BORA-hansgrohe), wordt het een eerste krachtmeting tussen deze twee ?
  • Mogelijke verrassingen : Mattias Skjelmose (Lidl-Trek), Ion Izagirre (Cofidis) Santiago Buitrago (Bahrian Victorious), Matteo Jorgenson (Visma | Lease a Bike) en Felix Gall (Decathlon AG2R)

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen

Savoie, als wijnstreek het ontdekken waard

De Savoie is als wijnstreek het ontdekken waard, alleen al omwille van de 4 unieke druivensoorten.  In dit wijngebied treft u 23 verschillende druivenrassen en 20 kwaliteitswijnen aan waarvan 4 […]

Ultegra_6800_line_up_R

Shimano groepen op een rijtje

Het kwaliteitsniveau van de Shimano groepen wordt aangegeven door de bekende productnamen.   Maar welke moeten we nu kiezen ?  We rangschikken ze voor u van de kwalitatiefste (en duurste) naar […]