MENUMENU

Fietsen in Oostenrijk

Oostenrijk bestaat uit een aantal Bondsstaten, die allemaal hard hun best doen de fietstoerist voor zich te winnen :

 

OOSTEN (aan grens met Hongarije)

 • Burgenland is een relatief vlakke provincie, met golvende bossen, wijn- en graanvelden. Hoe zuidelijker je komt, hoe meer heuvels je moet befietsen.
  • Rondom de Neusiedlersee is een fietsroute uitgezet die voornamelijk vlak is.
  • De Jubileum-fietsroute loopt van zuid naar noord in Burgenland.
  • De Paradies-route voert je dan weer in zes dagetappes van Oberwart naar Neustift an der Lafnitz, Rudersdorf, Minihof-Liebau en Hagensdorf en gaat vervolgens via Eisenberg weer terug naar Oberwart.

 

WESTEN

 • In het westen van het land kun je ’s winters erg goed skiën, maar zodra de sneeuw gesmolten is, is het er ook goed fietsen. Rond de Bodensee, en vanaf de Bodensee door Vorarlberg naar Tirol. Van Italië naar Duitsland voert de Via Claudia Augusta van zuid naar noord door Tirol, met aansluiting op de Inn-fietsroute, het rustige broertje van de Donau-fietsroute.
 • Het Zillertal (40km ten oosten van Innsbruck) bevindt zich in het hart van Tirol, met maar liefst 920 km fietspaden. Je vindt er de mooiste fietsroutes, fietsvriendelijke accommodaties, verhuurbedrijven voor koersfietsen, mountainbikes en e-bikes en bovendien gratis fietsshuttles. Ook culinaire fietsroutes zijn erg populair.

 

ZUIDEN

 • Het Salzburgerland biedt de fietser o.a. de Tauern-fietsroute. Door  Oberösterreich loopt de Enns-fietsroute en dwars door het Salzkammergut-gebergte de Salzkammergut-fietsroute. De Grenzland-fietsroute loopt over de Oostenrijks-Tsjechische grens, en sluit aan op de Kamp-Thaya-March-fietsroute in Niederösterreich.

 

 • Steiermark tenslotte wordt doorkruist door de Mur-fietsroute.

 

 • Karinthië biedt de fietser veel variatie: van redelijk vlak tot flinke bergen. De Drau-fietsroute loopt dwars door deze mooie provincie.

 

NOORDEN

 • Ober- en Niederösterreich in het noorden

 

Wegennet

De wegen in Oostenrijk zijn over het algemeen vrij rustig te noemen. In het hoogseizoen echter kan het toch nog druk zijn, te meer daar alle toeristen dan over dezelfde wegen een berg op willen. Veel alternatieven zijn er dan niet.

Groot nadeel van Oostenrijk zijn de vele tunnels door de bergen. Niet iedere tunnel is geschikt voor fietsers, en in dat geval moet je wachten op bus of trein.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen

2913_VAE_sur_la_route_de_la_Confession©Eric BEALLET_bewerkt

Volop genieten van een e-bikevakantie in de Oisans voor iedereen

Col beklimmen met de e-bike voor iedereen, aan de voet van Alpe d’Huez.   Het zou een heel andere fietsvakantie in de Alpen worden voor Greet en Mark. Ze zouden het een eerste keer uitproberen om samen de cols op te fietsen. Niet zo vanzelfsprekend, want Greet huivert van klimmen. Het is echt niet haar […]

Cadeaubons, een stressloze oplossing

Niet vanzelfsprekend, een kerst- of eindejaarscadeau kopen voor één van uw favoriete wielerfanaten. Wie een stukje fietsplezier of fietscomfort cadeau wil doen, kan bij verschillende sites terecht. Je kiest het bedrag dat je cadeau wilt geven, en vervolgens maak je een keuze voor één van de sites.

Onzichtbaar tracken van uw fiets

Er zijn verschillende soorten gps tracking volgsystemen op de markt die geïnstalleerd kunnen worden in of op een fiets om een verloren fiets terug te vinden. Schaf daarom een undercover track and trace systeem aan in de vorm van een lampje of staaf ingebouwd in het frame , het zadel of in het stuur. Doordat het […]

Savoie, als wijnstreek het ontdekken waard

De Savoie is als wijnstreek het ontdekken waard, alleen al omwille van de 4 unieke druivensoorten.  In dit wijngebied treft u 23 verschillende druivenrassen en 20 kwaliteitswijnen aan waarvan 4 A.O.C.-wijnen: Chignin, Apremont, Jongieux en Mondeuse. De diversiteit en de kwaliteit van de wijnen zijn een afspiegeling van het unieke landschap in het hart van […]

Welk verzet kiezen ?

Samen met de makkers op fietsvakantie, een reeks cols beklimmen en ‘s avonds stoere verhalen vertellen over hoge pieken en diepe dalen: heerlijk is dat. zelf ben je mentaal en fysiek helemaal klaar voor zo’n avontuur in de bergen. Maar wat moet er aan de fiets gebeuren? En vooral: met welke versnellingen ga je de […]