Warme voeten tijdens een wintertocht

OverschoenenTijdens het fietsen zijn je voeten zelf weinig actief.  Doorbloeding vindt daardoor nauwelijks plaats, waardoor ze snel kunnen afkoelen.   Bovendien zijn de meeste racefietsschoenen gemaakt voor in de zomer. In die periode ventileren ze optimaal, wat er voor zorgt dat je in de zomer niet te warme voeten krijgt.

Dit heeft weer als nadeel dat fietsen met racefietsschoenen in de winter niet prettig is, want met een temperatuur van een paar graden boven nul en een hoge snelheid op je racefiets heb je toch al snel te maken met een gevoelstemperatuur van rond het vriespunt en je last kunt krijgen van enigszins bevroren voeten.  Niemand heeft zin in bevroren tenen.

Plak de verluchtingsgaten onderaan je schoenen alvast af met tape, een kleine ingreep die de doorstroming van koude lucht vermijdt.

Om je te beschermen tegen regen en koude kan het aanschaffen van winterfietsschoenen te overwegen zijn, maar dit vergt een belangrijke investering. Overschoenen, die je draag over je vertrouwde fietsschoenen, zijn een goed alternatief.

Overschoenen zijn een geschenk uit de hemel op koude, natte en winderige dagen.   Deze plaats je over je schoenen en zorgen voor 100% bescherming tegen wind en regen. Ook hier geldt weer dat er verschillende soorten overschoenen zijn met ieder weer specifieke kwaliteiten (pasvorm, sluiting) en kenmerken (isolerend, waterafstotend en waterdicht).

Het elastisch materiaal waaruit ze vervaardigd zijn, moet er voor zorgen dat ze goed aansluiten.  Neem om te kijken of een overschoen over jouw schoen past, in ieder geval je eigen schoenen mee naar de winkel.  De maten bij de verschillende merken kunnen opmerkelijk verschillen.

Minder naden er bij het vervaardigen van de overschoenen,  betekent  meer comfort, een betere pasvorm en vooral ook een betere waterdichtheid.  Een rits of een klittenbandsluiting achteraan kunnen ervoor zorgen dat ze gemakkelijk aan en uit te doen zijn.  Ook onderaan zit tegenwoordig vaak een klittenbandsluiting, dit vergemakkelijkt het aantrekken van de overschoen.

Veel reflectie zorgt voor extra zichtbaarheid tijdens regenbuien en donker weer.

Daarnaast is het verstandig om iets dikkere sokken aan te trekken. Let er bij het kopen van deze fietssokken wel op dat er voldoende ruimte in je fietsschoen over blijft om je tenen te bewegen en de voet dus niet gaat knellen in de schoen.  Dit voorkomt een slechte doorbloeding.  Tevens zorgt dit er voor dat er een warm lucht laagje blijft in de fietsschoen.

Ook hier kan het aan te raden zijn 2 paar dunne, isolerende sokken te dragen.  Tussen deze twee vormt zich een warm luchtlaagje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen

Savoie, als wijnstreek het ontdekken waard

De Savoie is als wijnstreek het ontdekken waard, alleen al omwille van de 4 unieke druivensoorten.  In dit wijngebied treft u 23 verschillende druivenrassen en 20 kwaliteitswijnen aan waarvan 4 […]

Ultegra_6800_line_up_R

Shimano groepen op een rijtje

Het kwaliteitsniveau van de Shimano groepen wordt aangegeven door de bekende productnamen.   Maar welke moeten we nu kiezen ?  We rangschikken ze voor u van de kwalitatiefste (en duurste) naar […]