Fietsventielen, even bij stilstaan

Een fietsventiel is een ventiel dat wordt gebruikt om de luchtband van een fiets met lucht op te pompen en op spanning te houden.

Bij een binnenband is het ventiel één geheel met de binnenband .  Bij tubes is het ventiel bevestigd aan de velg.

Er zijn 3 soorten ventielen :

 

8809823207454_8711293110285_1_30375_tif_picture_fullsizeKlassiek/ Dunlop fietsventiel
Het klassieke fiets- of dunlop-ventiel wordt steeds minder gebruikt. Het binnenventiel is eenvoudig te vervangen en men kan de lucht er, indien gewenst, snel uit laten lopen.

De montage bij een binnenband met een dunlop-ventiel vraagt iets méér werk. Men moet eerst het ventielinzetstuk en de bovenmoer verwijderen om het ventiel door het ventielgat te kunnen steken. Oppompen kan men de binnenband pas als het ventiel en de moer weer zijn aangebracht.

Bij het traditionele dunlop-ventiel is het niet mogelijk de luchtdruk te meten. Sommige merken hebben hiervoor een oplossing gevonden. Vroeger kon men een dunlop-ventiel erg moeilijk oppompen. Dit is tegenwoordig door de moderne ventielinzetstukken niet meer het geval.

 

8809834217502_8711293110278_1_30374_tif_picture_fullsizeSclaverand of Presta ventiel
In de fietswinkel spreekt men meestal van een Frans ventiel (in Nederland) of een Belgisch ventiel (in België), ze worden vooral gebruikt voor racefietsen.

Een presta-ventiel is dunner dan alle andere ventielen (6 mm in plaats van 8 mm). Er is een kleiner velggat nodig en daardoor is dit ventiel bijzonder geschikt voor smalle racefietsvelgen. Het ventiel is circa 4-5 gram lichter dan het auto- of dunlop-ventiel.

Men kan dit ventiel handmatig dichtdraaien. Voor het oppompen moet de kartelmoer opengedraaid worden. De dunne fragiele stift aan de bovenkant verbuigt gemakkelijk bij het aanbrengen en verwijderen van de fietspomp.

Tevens zijn deze ventielen in verschillende lengtes verkrijgbaar zodat u vooral bij hoge velgen het ventiel ver genoeg boven de velg uit steekt. De ventiellengte kan varieren van 40 mm en 60 mm. Mocht de lengte niet volstaan is het ook nog mogelijk om ventielverlengers te gebruiken. Hou hiermee rekening bij de aankoop van uw binnenbandjes.

 

downloadAuto of Schrader ventiel
Vooral mountainbikes zijn uitgerust met het Schraderventiel, dat ook bij auto’s gebruikelijk is. Een gewone fietspomp (met knijper) past niet op dit ventiel, maar er zijn verloopnippels verkrijgbaar. Dit ventiel heeft ook het voordeel dat men overal ter wereld de banden kan oppompen in een tankstation of autogarage.

Dit ventiel wordt geopend door een pennetje in het midden in te drukken. Zo kan men de band laten leeglopen. In een pompnippel bevindt zich een staafje om het pennetje tijdens het oppompen in te drukken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen

Savoie, als wijnstreek het ontdekken waard

De Savoie is als wijnstreek het ontdekken waard, alleen al omwille van de 4 unieke druivensoorten.  In dit wijngebied treft u 23 verschillende druivenrassen en 20 kwaliteitswijnen aan waarvan 4 […]

Ultegra_6800_line_up_R

Shimano groepen op een rijtje

Het kwaliteitsniveau van de Shimano groepen wordt aangegeven door de bekende productnamen.   Maar welke moeten we nu kiezen ?  We rangschikken ze voor u van de kwalitatiefste (en duurste) naar […]