Israël ? Israël !

Het was toch even slikken te horen dat de 101e editie van de Giro volgend jaar zijn ‘Grande Partenza’ plant in Israël.  Nog nooit was de start van een grote wielerronde buiten Europa, en de  Giro is daarmee de eerste die een start buiten Europa krijgt.  De wedstrijdorganisator van de Giro, RCS Sport, zou het nieuws officieel maken op een persconferentie in Jeruzalem op 18 september, aldus CyclingNews en Sporza.

Na de openingstijdrit in Jeruzalem, volgen er nog twee etappes op Israëlisch grondgebied. De tweede rit gaat door de Negev-woestijn en in de derde etappe koersen de renners naar Tel Aviv. Daarna vliegt het ganse peloton naar Sicilië.

 

Inspirerende man achter dit ganse verhaal is Ran Margaliot, teammanager van de Israel Cycling Academy.  Margaliot was kort prof bij Saxo Bank-Tinkoff, kwam terecht bij Bjarne Riis maar krijg al vrij snel te horen dat hij niet goed was.  Zijn ‘drive’ om de eerste Israelische Tourrenner te worden, bleef hierdoor bij een droom.

Hij ontmoette echter Ron Baron, een rijke Amerikaanse zakenman en wielerfanaat, die wel iets zag in de uitbouw van een Israëlisch profteam.  Sinds 2014, en ondertussen met heel wat méér financiële middelen, werken Margaliot en Baron eraan om jong wielertalent de kans te geven door te groeien tot prof.

Israel Cycling Academy is ondertussen een procontinentale ploeg en reed reeds dit jaar zijn eerste WorldTour-races.

De eigenaars van de pro-continentale wielerploeg Israel Cycling Academy zouden al jaren onderhandelen met RCS Sports aan een project om de Giro naar Israël te halen. Op deze wijze slaagt het team in deelname aan zijn eerste grote ronde.  In 2019 wil de Israel Cycling Academy deelnemen aan de Tour.  Ben Hermans (BMC) wordt al genoemd als één van de mogelijke transfers naar het Israëlische team.

De keuze van de Giro-organisatoren doet toch menig vraag rijzen.  Gaat de veiligheid van de renners verzekerd zijn ?  Wie gaat al die logistiek organiseren en betalen ? De deelnemende ploegen zullen grote inspanningen moeten leveren om al die verplaatsingen van personeel en materiaal geregeld te krijgen.

Bevestiging op 18 oktober.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen

Savoie, als wijnstreek het ontdekken waard

De Savoie is als wijnstreek het ontdekken waard, alleen al omwille van de 4 unieke druivensoorten.  In dit wijngebied treft u 23 verschillende druivenrassen en 20 kwaliteitswijnen aan waarvan 4 […]

Ultegra_6800_line_up_R

Shimano groepen op een rijtje

Het kwaliteitsniveau van de Shimano groepen wordt aangegeven door de bekende productnamen.   Maar welke moeten we nu kiezen ?  We rangschikken ze voor u van de kwalitatiefste (en duurste) naar […]