Sneller herstellen na een inspanning

Na een inspanning is het belangrijk om het herstel van je lichaam onmiddellijk een goede start te geven.  Hersteldranken kunnen dan ook zo snel mogelijk de verbruikte reserves aan bouwstoffen voor het lichaam aanvullen zodat deze sneller herstelt.

Het gaat erom de spieren de juiste voedingsstoffen te bezorgen zodat het herstel zo goed mogelijk begint.  Je zal sneller gerecupereerd zijn voor je volgende inspanning, minder last hebben van verzuring en pijnlijke benen, maar je zal er ook beter door worden. Men spreekt dan over supercompensatie, je lichaam bouwt zich sterker op na een trainingsinspanning.

Water alleen is echter niet voldoende.  Water zal de dorst lessen en het verloren vocht aanvullen, maar daar blijft het ook bij.   Het gaat er vooral ook om om voldoende koolhydraten en eiwitten in te nemen.  In combinatie met eiwitten, worden koolhydraten beter en sneller opgenomen in je spierstelsel.  Vul dus je glas water aan met een beetje (magere) yoghurt of kwark met muesli of fruit, of kies voor een stuk stokbrood.

Een sportdrank bevat naast water, ook koolhydraten en zouten (elektrolyten); je energiereserves worden aangevuld en het zoutverlies gecompenseerd.  Ze bevatten echter ook suiker, maar geen noodzakelijk eiwit.  Hersteldranken worden ook verkocht in poedervorm, te mengen met water of magere melk.

Magere chocolademelk is echter een populaire oplossing, vooral ook door de juiste verhouding tussen koolhydraten en eiwitten die het bevat.

Vermijd bier ! Alcohol werkt vochtafdrijvend, bevat wel voldoende koolhydraten, maar dan weer te weinig eiwitten. Alcoholvrij bier bevat tevens koolzuur wat een negatieve invloed kan hebben op de maag en darmen van de fietser.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen

Savoie, als wijnstreek het ontdekken waard

De Savoie is als wijnstreek het ontdekken waard, alleen al omwille van de 4 unieke druivensoorten.  In dit wijngebied treft u 23 verschillende druivenrassen en 20 kwaliteitswijnen aan waarvan 4 […]

Ultegra_6800_line_up_R

Shimano groepen op een rijtje

Het kwaliteitsniveau van de Shimano groepen wordt aangegeven door de bekende productnamen.   Maar welke moeten we nu kiezen ?  We rangschikken ze voor u van de kwalitatiefste (en duurste) naar […]