Briançon, een boeiende garnizoenstad

Briançon is, na Davos en Livigno, de op twee na hoogst gelegen stad van Europa en is sinds juli 2008, dankzij de vestingwerken van Vauban, ingeschreven op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.

briancon-15462_w300De stad is omringd door vestingwerken en forten, die de toegangsweg tot het huidige Italië moesten bewaken. Naast de stadsverdedigingswerken liggen ook enkele forten op enkele honderden meters boven de stad. Veel van deze vestingwerken zijn in het eerste kwartaal van de 18e eeuw gebouwd. Bouwmeester van de verdedigingswerken van de bovenstad was Sébastien le Prestre de Vauban (1633-1707).

In Briançon is slechts een stuk van het impressionante bouwwerk terug te vinden. Het bouwwerk bestaat in het totaal uit 12 groepen versterkte gebouwen en locaties langs de westelijke, noordelijke en oostelijke grenzen van Frankrijk : Arras , Besançon , Blaye , Briançon , Camaret-sur-mer , Longwy , Mont-Dauphin , Mont-Louis , Neuf-Brisach , Saint-Martin-de-Ré , Saint-Vaast-la-Hougue , Villefranche-de -Conflent

Zij vertegenwoordigen de mooiste voorbeelden van het werk van Vauban, een militair ingenieur van koning Lodewijk XIV. In de 12 groepen zijn steden te vinden die van de grond af opgebouwd zijn door Vauban, citadellen, stedelijke bastionmuren en bastiontorens. Vauban speelde een belangrijke rol in de geschiedenis van versterkingen in Europa en andere continenten tot halverwege de 19e eeuw.

Naast het uitgebreide militair erfgoed kent de stad ook religieus erfgoed, waarvan het belangrijkste de kerk van Notre-Dame-et-Saint-Nicolas is. De kerk werd gebouwd van 1705-1718 en werd voltooid onder persoonlijk toezicht van Vauban.

briancon_image5De historische bovenstad bestaat uit een aantal nauwe straatjes. Het belangrijkste is de Grande Rue, omzoomd door tal van toeristische winkeltjes en enkele opmerkelijke huizen. Hieronder het Maison du Pape, uit 1635, dat na de verwoestingen van 1692 weer herbouwd werd (1714-1719).  Centrum van het vestingwerk is het Fort des Trois Têtes, dat ook kan worden bezocht. Over de historische brug “Pont d’Asfeld“, die de kloof van de Durance kruist, is het fort verbonden met de oude stad. Een andere passage aan de andere kant, “Communication Y” genoemd, leidt direct naar het Fort de Randouillet.

2 andere forten en een ringmuur completeren het ensemble, evenals het oude centrum van Briançon, dat ook Gargouille wordt genoemd. Deze naam is afgeleid van de pittoreske wijk met zijn smalle straatjes de gelijknamige water geulen uit de Middeleeuwen, die nog steeds door de historische stad lopen, en waarlangs de meeste winkels, hotels, bars en restaurants van Briançon liggen.  Tot op heden domineert de oude wijk, de zogenaamde Cité Vauban, de oorspronkelijke garnizoensstad.

fechamois1Briançon wordt volledig omringd door bergen. Ten westen van Briançon bevindt zich het Parc National des Ecrins.  In de stad is een bezoekerscentrum voor dit nationaal park aanwezig, waarin een permanente expositie over de flora en fauna van het park te bezoeken is, terwijl er ook wisselende tentoonstellingen worden gehouden.  Ook het Regionaal Natuurpark van Queyras is een prachtig beschermd natuurgebied.

Briançon ligt uiteraard ook perfect voor de fietser : Col d’Izoard, Col du Galibier, Col du Lautaret om er enkele te noemen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen

Savoie, als wijnstreek het ontdekken waard

De Savoie is als wijnstreek het ontdekken waard, alleen al omwille van de 4 unieke druivensoorten.  In dit wijngebied treft u 23 verschillende druivenrassen en 20 kwaliteitswijnen aan waarvan 4 […]

Ultegra_6800_line_up_R

Shimano groepen op een rijtje

Het kwaliteitsniveau van de Shimano groepen wordt aangegeven door de bekende productnamen.   Maar welke moeten we nu kiezen ?  We rangschikken ze voor u van de kwalitatiefste (en duurste) naar […]