Pellegrina : een Italiaanse wielerbedevaart – Lidewey van Noord & Robert Jan van Noort

‘Pellegrina’ is het verhaal van een wielerpelgrim die door Italië trekt, langs velden en wegen, heuvels, industrieterreinen en bossen, op zoek naar de sporen die de helden uit de Italiaanse wielergeschiedenis achterlieten.

De pelgrim gaat waar de renners gingen, ziet wat de renners zagen en wil zo proeven van het heldendom, drinken uit dezelfde bidon – al is het maar een slokje. Deze Italiaanse bedevaartstochten nemen de lezer mee naar alle uithoeken van Italië. In totaal komen 27 zogenaamde wielerbedevaarten aan bod.

Zo start het boek in Induno Olona, geboorteplaats van Luigi Ganna, de metser die in 1909 de eerste Giro won. De recentste gebeurtenis is de dood van de Belgische wielrenner Wouter Weylandt op de Passo del Bocco in 2011. Ieder verhaal is een combinatie van een reportage aangevuld met een weergave van gebeurtenissen en feiten, anekdotes en interviews. In de verhalen komt een aantal heel bekende feiten en personen aan bod maar er gaat eveneens aandacht naar vergeten wielrenners zoals Girowinnaar Gastone Nencini. Het werk geeft een soms wat melancholisch beeld weer over Italië waarbij wordt getracht de ziel van het land en de onafscheidelijke band met het wielrennen te doorgronden.

Van het geboortehuis van Fausto Coppi tot het restaurant van Eddy Mazzoleni; van Marco Pantani’s graf in Cesenatico tot de videotheek van Vincenzo Nibali’s moeder op Sicilië. Maar ‘Pellegrina’ is bovenal een ontmoeting: met de Italiaanse wielergeschiedenis en met het land zelf.

Kopen op bol.com

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen

Savoie, als wijnstreek het ontdekken waard

De Savoie is als wijnstreek het ontdekken waard, alleen al omwille van de 4 unieke druivensoorten.  In dit wijngebied treft u 23 verschillende druivenrassen en 20 kwaliteitswijnen aan waarvan 4 […]

Ultegra_6800_line_up_R

Shimano groepen op een rijtje

Het kwaliteitsniveau van de Shimano groepen wordt aangegeven door de bekende productnamen.   Maar welke moeten we nu kiezen ?  We rangschikken ze voor u van de kwalitatiefste (en duurste) naar […]