Tandwielcombinaties

Voor de start van de Scheldeprijs 2017 gaf Boonen nog wat extra uitleg over zijn dubbele kettingproblemen in de Ronde van Vlaanderen. “De fout van Shimano”, aldus Boonen. “Ze hadden het verkeerde kettingblad geleverd.”“Om het technisch uit te leggen: normaal gezien rijden we altijd met een 53-39 verzet, maar nu had Shimano een 42-binnenblad geleverd. Dat werkt alleen goed in combinatie een 54 of 55 buitenblad. Met een 53 buitenblad kan het fout gaan. En dat was in de Ronde het geval. In Parijs-Roubaix kan dat niet meer gebeuren.” Daar rijden de profs in principe met een 46 als binnenblad. (Bron nieuwblad.be)

 

Met het juiste “verzet” (dit is de verhouding tussen het aantal tanden van het kettingblad vóór en het kransje achter) kun je de gewenste omwentelsnelheid van de pedalen bereiken die je wenst bij het fietsen. Afhankelijk van de omgeving waarin je fietst is de juiste tandwiel verhouding van belang.

 

Het crankstel type dat wordt gebruikt heeft ook weer een andere kettingblad verhouding. Bij dubbel is dit vaak 52/42 of 39, compact 50/34 en een triple crankstel heeft 50/39/30. Er kunnen verschillen zitten in de verhoudingen bij de diverse aanbieders van de groepsets.

 

Bij de cassettes die op het achterwiel worden geplaatst heb je de keuze in verschillende tandwiel verhoudingen. Bijvoorbeeld “11-25” of “12-30”. Dat geeft het aantal tanden van het kleinste en het grootste kransje van de gebruikte cassette aan. De “cassette” is de verzameling tandkransjes die op de achteras is gemonteerd.

 

Onderstaande tabel bevat een overzicht van de meest voorkomende tandwielkombinaties bij een racefiets met 28″ wielen :

  • De bovenste rij staat voor het aantal tanden op je voorste tandwielen.
  • De verticale linkerrij is het aantal tanden op de achtertandwielen.
  • Tabel geeft weer voor elke combinatie hoeveel meter er per omwenteling wordt afgelegd.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen

Savoie, als wijnstreek het ontdekken waard

De Savoie is als wijnstreek het ontdekken waard, alleen al omwille van de 4 unieke druivensoorten.  In dit wijngebied treft u 23 verschillende druivenrassen en 20 kwaliteitswijnen aan waarvan 4 […]

Ultegra_6800_line_up_R

Shimano groepen op een rijtje

Het kwaliteitsniveau van de Shimano groepen wordt aangegeven door de bekende productnamen.   Maar welke moeten we nu kiezen ?  We rangschikken ze voor u van de kwalitatiefste (en duurste) naar […]