Natour-criteriums in België en Nederland

Drukke en stressvolle dagen voor de organisatoren van de traditionele natour criteriums in België en Nederland.  Ze willen uiteraard allemaal een zo belangrijk mogelijk deelnemersveld naar hun stad brengen, dat vergt heel wat onderhandelingen en vooral heel wat geld.  De renners willen immers hun prestaties in de Tour verzilveren.  Bedragen die gevraagd worden zijn duizelingwekkend, De organisatie van Aalst zou maar liefst € 60.000 neertellen voor de Tourwinnaar, Dumoulin vraagt €3 2.000 om zijn roze trui te tonen.  Hoed af voor de organisatoren die er telkens weer in slagen om hun  budget rond te krijgen .

De criteriums worden gekenmerkt door heel veel ambiance en zijn gratis toegankelijk.

Dit jaar ook heel wat aandacht voor het vrouwenpeloton, met in Nederland enkele wedstrijden net vóór hun mannelijke kollega’s.

Ook voor de jeugd zijn er tal van wedstrijdjes om het wielrennen te promoten.  In Nederland zijn de dikke banden race zeer populair onder de jongens en meisjes van 7 tot en met 12 jaar,  waarbij zij op het parcours van de profs racen met hun eigen fiets.

Kansen genoeg om de tourhelden aan het werk te zien in België en Nederland.  Een overzicht :

 

Criteriums in België

maandag 24 juli:           Natourcriterium Aalst  Programma – Renners

Traditioneel het eerste natour criterium in Vlaanderen, de dag na het einde van de Tour.  Het jaarlijkse Natourcriterium van de stad Aalst voorziet dit jaar opnieuw een aantal niet te versmaden items. Tijdig aankomen te Aalst is absoluut aan te raden gezien het grote succes van de afgelopen jaren.oor het derde jaar op rij organiseert de provincie Oost-Vlaanderen op drie van die wedstrijden ook een natourcriterium voor de G-wielrenners en dat telkens in het voorprogramma van de valide wielerprofs.

Froome zal aanwezig zijn.  Hij vliegt met een privé-jet vanuit Londen, waar hij vandaag verwacht wordt op het hoofdkantoor van Sky.  Verder zijn er ook 7 Tourbelgen present : Oliver Naesen, Thomas De Gendt, Dimitri Claeys en de Wanty-boys Van Keirsbulck, Backaert, Degand en Vanspeybrouck.

 

dinsdag 25 juli:           Dovy Natourcriterium Roeselare  Programma – Renners

De 8 ste editie van het Dovy Natourcriterium Roeselare zal doorgaan op dinsdag 25 juli 2017.  De gele trui uit de Ronde van Frankrijk 2017 zal het criterium rijden. De organisatie heeft een akkoord bereikt zodat de gele trui opnieuw te zien zal zijn in de West-Vlaamse centrumstad. Ook de nationale kampioen, Oliver Naesen, rijdt het 8e natourcriterium van Roeselare.

 

• woensdag 26 juli:           VIO Na-tour criterium St.-Niklaas Programma Renners

Drie dagen na de Tour tekenen Van Avermaet en Naesen present op het VIO Na-Tourcriterium van Sint-Niklaas, twee dagen eerder dan traditioneel het geval was.

De stad en organisator Golazo veranderen van dag om zo een sterker deelnemersveld aan te trekken. Traditioneel werd de koers op vrijdag gereden. Maar omdat er in het weekend enkele belangrijke koersen op het programma staan, zoals de Clasica San Sebastian, was het moeilijk voor wielrenners om naar Sint-Niklaas te komen. De kalenderwijziging is ook mogelijk omdat er dit jaar geen profronde van Lommel meer is. Naast een sportief feest moet het ook een muzikale happening worden . Na de huldigingsceremonie zijn er optredens van Gilles Simoens, Swoop en als ‘top of the bill’ De Romeo’s!

 

• donderdag 27 juli:           Boretti Natour Criterium Herentals Programma – Renners

Jurgen Van den Broeck, die na dit seizoen zijn koersfiets aan de haak hangt en afkomstig is van Herentals, krijgt volgende week een eresaluut tijdens het natourcriterium in Herentals.”Zijn prestaties in de Tour zijn mogelijk toch een beetje onderschat door de tegenslagen waar hij mee kampte in de laatste jaren van zijn loopbaan. Voor ons hoort hij met zijn Tour-prestaties thuis op een prominente plaats in de sportieve geschiedschrijving van de stad van Keizer Rik Van Looy en in de geschiedenis van het Belgische wielrennen. De slogan “Herentals dankt Jurgen” is voor donderdag niet slecht gekozen.”

 

• zaterdag 29 juli:           Na-Tourcriterium Mechelen   Programma Renners

Op zaterdag 29 juli verwelkomt Mechelen voor de derde maal het Maneblusser Na-Tour Criterium Mechelen, een dag vol wielerspektakel en top entertainment in het hartje van de stad. Tal van internationale sterren uit de Tour de France en de beste Belgische renners nemen het tegen elkaar op in een wedstrijd van ongeveer 2 uur op een mooi uitgestippeld parcours rond de Grote Markt en de IJzerenleen. De avond wordt afgesloten met een spectaculair optreden en de toegang is volledig gratis.

 

• zondag 30 juli:           Na-tourcriterium Ninove   ProgrammaRenners

6de Internationaal Natour Criterium Ninove (Binnenstad)   Ninove neemt ook, voor het 3de jaar op rij,  deel aan een natourcriterium voor de G-wielrenners en dat telkens in het voorprogramma van de valide wielerprofs.

 

• maandag 31 juli:           Na-Tourcriterium Putte   ProgrammaRenners

Op 31 juli 2017 is het zover. Dan wordt Putte het centrum van wielerminnend Vlaanderen. De eerste editie van het Na-tourcriterium Putte belooft een topper van formaat te worden.

 

• woensdag 2 augustus:   SD Worx Antwerpen (derny)  ProgrammaRenners

Gestart in 1991 als “derny spektakel” is het evenement in de loop der jaren, eerst in de omgeving van de Grote Markt en nu op het eilandje uitgegroeid tot een belangrijk Na-Tour Derny Criterium in Europa.

 

• donderdag 3 augustus:   Lombardsijde (derny)  ProgrammaRenners

De vijfde editie van het dernycriterium van Lombardsijde vorig jaar was er eentje om in te kaderen. Behoorlijk wat toppers aan de start, vele duizenden toeschouwers langs de kant van de weg én een heerlijk zomerweertje: alle ingrediënten waren aanwezig om er iets moois van te maken. Het jaar na Tom Boonen kijkt men uit naar een nieuwe lichting en wat zij ervan gaan bakken in de Tour maar zeker is dat ook dit jaar het Dernycriterium in Lombardsijde de moeite waard zal zijn. Bovendien is er, in het jaar dat Freddy Maertens 65 is geworden, voor het eerst een retrokoers, om 19 uur, net voor de finale van de profs. De sfeer van toen….

 

• 18 augustus: Kortrijk Koerse  ProgrammaRenners

Na een geslaagde 81e editie vorig jaar, met de overwinning van Fabian Cancellara en het feest nadien , zal net als vorig jaar zal het Konvert Koerse Kaffee gevestigd zijn op de Grote Markt van Kortrijk. Zo kan je op de Grote Markt, in het centrum van Kortrijk, opnieuw genieten van een hele namiddag en avond middenin de spannende en feestelijke sfeer van de competitie. Nog geen zin om af te ronden? Dan kan je nog blijven voor de grote, nog-aan-te-kondigen artiesten die de Kortrijkse binnenstad tot een stadsfestival omtoveren.  Voorafgaandelijk aan het criterium van de elite renners wordt de derde Kortrijkzanenkoers georganiseerd.  Ook dit jaar nemen de inwoners van Kortrijk, politici en lokale ondernemers het tegen elkaar op. Nadien volgt het criterium waar nationale en internationale toppers elkaar zullen bekampen.

 

• 3 september: G.P. Bieren Bavik – Bavikhove  Programma – Renners

 

 

• 4 september: Dernyfestival Wetteren (derny)  Programma – Renners

 

Criteriums in Nederland

• maandag 24 juli: Profronde van Boxmeer  Programma – Renners

Wielerspektakel ‘Daags na de Tour’.   De dag na de finish van de Tour de France in Parijs is Boxmeer al sinds 1978 het paradijs voor de vele liefhebbers van wielrennen en andere sporten zoals skeeleren.

Bauke Mollema zal aan de start staan in Boxmeer. In zijn spoor komen ook al andere Nederlandse Tour deelnemers van dit jaar naar Daags na de Tour. Alleen Robert Gesink, die herstelt van een valpartij in Frankrijk, is er niet bij.  Aanvoerder van de Sunweb-ploeg in Boxmeer is natuurlijk Tom Dumoulin. De Giro-winnaar van dit jaar komt zijn roze trui aan het Daags na de Tour-publiek laten zien.   Tevens staan de tien beste Nederlandse rensters  bij Daags na de Tour aan de start voor een onderling duel.

 

• dinsdag 25 juli: Profronde van Surhuisterveen  Programma Renners

Stichting Wielercomité Surhuisterveen organiseert al 36 jaar de Profronde van Surhuisterveen en al 22 jaar rond Oud & Nieuw de Internationale Centrumcross, een veldrit in de Topklasse. Daarnaast organiseert men de Pieter Weening Classic, een toertocht door de regio Noordoost Friesland en/of het Groninger Westerkwartier. In 2017 wordt voor het eerst een Feanster Wielerweek georganiseerd, een feestweek vol met (fietsgerelateerde) activiteiten.

Het is de organisatie van de Profronde van Surhuisterveen gelukt om het Lotto-Jumbo duo Dylan Groenewegen en Primož Roglič naar Surhuisterveen te halen.

 

• woensdag 26 juli:  Acht van Chaam  Programma Renners

De Acht van Chaam wordt traditioneel gereden op de woensdag na de Tour de France in de Noord-Brabantse plaats Chaam. Het is Nederlands oudste internationale wielerwedstrijd ! Voorafgaand aan de Acht van Chaam vindt op dinsdagavond de Nacht van Chaam plaats, met de hele nacht DJ’s, bands en optredens!

Chris Froome start aanstaande woensdag in de 79-ste Acht van Chaam.Het is zeker dat ook Bauke Mollema en Dylan Groenewegen volgende week woensdag starten in de 79-ste Acht van Chaam.

 

• donderdag 27 juli: Profronde Westland – Wateringen (Wateringse Wielerdag)  Programma – Renners

Naast dat Tom Dumoulin Team Sunweb vertegenwoordigd, nemen ook Nederlands Kampioen Ramon Sinkeldam en Laurens ten Dam plaats aan de start van Profronde Westland.Van Team Roompot zijn Tim Ariesen, Raymond Kreder, André Loiij en Etienne van Empel vertegenwoordigd.

 

• vrijdag 28 juli:  RaboRonde van Heerlen  Programma – Renners

Om 17.00 uur gaat de Rabo Dikke Banden Race van start en daarna is er ruimte voor een nieuw onderdeel in het evenement. De heren profs die de afgelopen weken in Frankrijk honderden kilometers hebben afgelegd gaan in Heerlen de strijd aan in een korte tijdrit. De Tourrenners rijden een ronde om uit te maken wie van hen het snelste is op dit onderdeel.  Daarna volgen de dameswedstrijd, de reclamekaravaan en tot slot van het wielerspektakel de herenwedstrijd.

Bij de heren zijn door de organisatoren van Heerlen inmiddels een zestal Tourrenners vastgelegd. Allereerst de Limburgers Roy Curvers en Mike Teunissen, maar ook Jos van Emden, Thomas Leezer, Koen de Kort en Marco Minnaard. Verder een aantal lokale renners.

Bij de dames staat de winnares van de vorige twee edities Chantal Blaak aan de start, samen met Annemiek van Vleuten, Amy Pieters en de Limburgse kanshebbers Sabrina Stultiens en Bryony van Velzen.

 

• zaterdag 29 juli: Mijl van Mares (Maarheeze)  Programma – Renners

Jarenlang was ‘de tweede vrijdag na de Tour’ de vaste datum van de Mijl van Mares. Vanaf 2017 kunnen wielerliefhebbers al eerder genieten van De Mijl.
Vanaf dit jaar wordt De Mijl namelijk voortaan op de ‘eerste zaterdag na de Tour’ verreden. Al enkele jaren is de organisatie van de Mijl van Mares bezig met het kritisch bekijken van de mogelijkheden om het evenement te verbeteren.  Daarbij wordt dan gekeken naar parcours, programma en dus ook de datum.

In Maarheeze verschijnen Dylan Groenewegen (Lotto/Jumbo), Roy Curvers en Albert Timmer (beiden Team Sunweb) aan de start.

De Mijl richt zich al enige jaren niet meer op de groene en gele truidragers maar benadrukt met de slogan ‘Fietsen, Fun en Feesten’ dat het evenement meer is dan een wielerwedstrijd. Het is het grootste dorpsfeest van het jaar maar de hoofdmoot blijft het gratis toegankelijke profcriterium.

 

• zondag 30 juli: Cityronde van Tiel  Programma – Renners

Afgelopen jaren zijn we er in geslaagd om met circa 20.000 bezoekers een publiekstrekker van formaat te zijn. In 2011 keerde de Profronde weer terug in de Tielse binnenstad en was volgens velen een geweldig succes. Dankzij het enthousiasme van de Gemeente Tiel en het bedrijfsleven is het mogelijk geworden om dit internationale evenement te laten herleven. De legendarische Profronde, die van 1980 tot 1995 jaarlijks in Tiel werd gehouden, is teruggekeerd en verandert aankomende zomer de binnenstad wederom in een sfeervol en bruisend wielerspektakel.

Voorafgaand aan de profronde worden diverse wedstrijden dwars door het centrum van Tiel gereden, waaronder een prominentenkoers.

 

• maandag 31 juli:  Draai van de Kaai – Profronde van Roosendaal  Programma Renners

De Draai van 2017 wordt één groots tweedaags wielerspektakel!  Zondagochtend organiseert men, in samenwerking met de Kaaimannen, race en mountainbike tourtochten met een sportief karakter met aansluitend in de middag een fan- en businessmiddag. Het avondprogramma staat voor de 3e keer op rij in het teken van live entertainment met ‘De Draai draait 90’s’.

Maandagochtend starten we met de Jeugd – Categorie 7 en Nieuwelingen, gevolgd door de Amateurs/Sportklasse/Junioren. In de middag rijden de dames elite, belofte, amateur en junior rensters hun Draai van de Kaai wedstrijd. Na de dames koers starten we met een nieuwe discipline, namelijk de 1e Roosendaalse Fixed Gear Race. Een groeiende discipline in de wielersport, hip & happening maar tegelijk heel hard fietsen. Een groots spektakel!

Tijdens het avondprogramma gaan de heren profs de strijd aan in een voor De Draai nieuw koersformat. In een wedstrijd van 120 km over een grotere ronde van ruim 4 km willen we zoveel mogelijk World Tour en (Pro)-continentale ploegen aan de start laten verschijnen. Uiteraard hebben we een passend middag- en avond entertainmentprogramma op het Kadeplein.

 

• dinsdag 1 augustus:   Spektakel van Steenwijk  Programma Renners

Het gouden wielerfeest in Steenwijk bestaat uit een profkoers, dameskoers, prominentenrace en tussendoor een grote reclamekaravaan. Afsluitend live optreden van de band Black Lake!  Er is gekozen voor het oude vertrouwde wielerparcours rond theater de Meenthe. Stationplein 1 te Steenwijk.  Op verschillende locaties kunt u genieten van het evenement, omlijst met live muziek tijdens en na de koers.

 

• woensdag 2 augustus:  Ridderronde Maastricht  Programma Renners

De profronde Maastricht, beter bekend als de Ridderronde, is al 33 jaar een jaarlijks terugkerend gratis toegankelijk wielerspektakel in de karakteristieke Maastrichtse binnenstad. Het evenement wordt bezocht door ruim 40.000 bezoekers.

Tom Dumoulin start dan toch in het wielercriterium in zijn thuisstad Maastricht. De organisatoren van de Ridderronde hebben de startvergoeding van de Girowinnaar kunnen verzamelen.  Dumoulin is een geboren en getogen Maastrichtenaar. Na zijn historische Giro-zege werd hij uitgeroepen tot ereburger van de Limburgse hoofdstad.  Van het Team Sunweb verschijnen verder ook Roy Curvers en Mike Theunissen aan de start op het Vrijthof.

 

• donderdag 3 augustus: Profwielerronde van Oostvoorne  Programma – Renners

De profronde van Oostvoorne (Zuid-Holland) bestaat sinds 1985. De eerste editie werd gewonnen door Joop Zoetemelk.

Uit de Tour zullen enkele kleppers aanwezig zijn : Bauke Mollema, mocht uiteraard niet ontbreken.  Verder Ramon Sinkeldam, Mike Teunissen en Roy Curvers (Team Sunweb), Dylan Van Baarle (Cannondale-Drapac), Tom Leezer (Team Lotto NL-Jumbo) en Marco Minnaard van aanvallersploeg Wanty-Groupe Gobert.  Koen de Kort vergezelt Mollema als ploegmaat.  Ook Annemiek Van Vleuten tekent present.

 

• zondag 6 augustus: Raboprofronde van Zevenbergen  Programma Renners

De 62ste Ronde van Zevenbergen, inmiddels geëvolueerd tot de Profronde van Zevenbergen, staat op het programma voor zaterdag 5 en zondag 6 augustus 2017.

De zaterdag van het Wielerweekend Moerdijk staat weer in het teken van zelf fietsen, met de toertochten, dikke banden races, prominenten race en voor de 2de keer het officieuze Kampioenschap van Moerdijk!   Op de zondag staat weer de traditionele Profronde van Zevenbergen op het programma met in de ochtend de koersen voor de Nieuwelingen en de Amateurs/Sportklasse/Junioren en voor het eerst weer sinds jaren een Profkoers voor Dames!

 

• dinsdag 8 augustus:   Rabobank Gouden Pijl (Emmen)  Programma – Renners

Stichting De Gouden Pijl is opgericht in 1976. Deze allereerste Gouden Pijl trok al 25.000 bezoekers!Inmiddels behoort de Pijl tot de beste vijf criteria van Nederland en is De Gouden Pijl een evenement van naam!

In de loop der jaren verschenen zeer veel bekende namen zoals Sean Kelly, Laurent Fignon, Stephen Roche, Jan Raas, Joop Zoetemelk, Hennie Kuiper, Gerrie Knetemann, Adri van der Peol, Erik Breukink, Guido Bontempi, Francesco Moser, Michel Pollentier, Leo van Vliet, Peter Winnen, Phil Anderson, Raul Alcala, Jelle Nijdam, Greg LeMond, Gert-Jan Theunisse, Miguel Indurain, Mario Cipollini, Claudio Chiapucci, Stuart O’Grady, Jeroen Blijlevens, Jan Ullrich, Servais Knaven, Erik Dekker, Michael Boogerd en Ivan Basso, aan de start van de Pijl.

Sinds 2002 wordt de Peter van Puttenprijs uitgereikt aan de meest strijdlustige renner. De prijs is genoemd naar een van de initiatiefnemers.

Dinsdag 8 augustus rijden de amateur- en profrenners voor de veertigste keer door het centrum van Emmen. Om dit te vieren heeft de organisatie niemand minder dat etappewinnaar Bauke Mollema weten vast te leggen.  Naast de Tourrenners is er deze jubileumeditie een Bike Event op dinsdagmiddag. Zo wordt er onder meer een Dikke Banden Race georganiseerd. Jongens en meisjes van 7 tot en met 12 jaar racen met hun eigen fiets over het parcours van de Gouden Pijl.

Na de Dikke Banden Race klimmen oud profrenners op de fiets. Zij gaan in een Derny race de strijd met elkaar aan.

 

• zondag 13 augustus: Profronde van Etten-Leur  Programma Renners

Met het vastleggen van kersvers Nederlands kampioen op de weg Ramon Sinkeldam is alvast één trui binnen.

De Profs zullen weer 3 keer aan de start verschijnen op zondag 13 augustus. Zij zullen om de ere plaatsen strijden in een tijdrit, een rit in lijn en een puntenkoers. Daarnaast zal er een koppel wedstrijd op het programma staan, waarin bekende oud-profs tegen hun zoon of dochter zullen strijden. Verder zullen ook de prof dames met elkaar gaan strijden om een positie op het ereschavot, zal er ook weer ruimte zijn voor enkele prominenten om hun rondjes te rijden en organiseren we natuurlijk ook weer de Dikke Banden Race voor alle basisschoolleerlingen.

Er wordt vastgehouden aan de bestaande, succesvolle formule van topsport, vertier voor de jeugd en plaatselijke prominenten, gecombineerd met entertainment (muziek) en lekkere hapjes en drankjes. Door het vertrouwen wat de organisatie krijgt van vele sponsoren is het ook dit jaar weer mogelijk om de toeschouwers een gratis entree te bieden.

 

• dinsdag 15 augustus: Valstar Wielerspektakel van Naaldwijk  Programma Renners

Met Naaldwijk als grootste kern van het Westland, is de Naaldwijkse wielerronde een belangrijk evenement. Niet alleen is het onderdeel van de feestweek maar ook biedt het een uitdagend parcours rondom de Anjerlaan.  Het Valstar Wielerspektakel organiseert dit jaar wederom een ploegentijdrit voor trimmers, recreanten en dames teams.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen

Savoie, als wijnstreek het ontdekken waard

De Savoie is als wijnstreek het ontdekken waard, alleen al omwille van de 4 unieke druivensoorten.  In dit wijngebied treft u 23 verschillende druivenrassen en 20 kwaliteitswijnen aan waarvan 4 […]

Ultegra_6800_line_up_R

Shimano groepen op een rijtje

Het kwaliteitsniveau van de Shimano groepen wordt aangegeven door de bekende productnamen.   Maar welke moeten we nu kiezen ?  We rangschikken ze voor u van de kwalitatiefste (en duurste) naar […]