Schijfremmen in Nederlandse wedstrijden verboden

Het gebruik van schijfremmen is in wegwedstrijden binnen Nederland niet meer toegestaan, zo heeft de KNWU namelijk bekend gemaakt. De KNWU volgt hierin de reglementen van de internationale wielerbond UCI.

Dit betekent dat het gebruik van schijfremmen in wegwedstrijden binnen Nederland niet is toegestaan. Er geldt – tijdens een proefperiode van de UCI – een uitzondering voor renners/rensters van uitsluitend de UCI-teams tijdens (inter)nationale wegwedstrijden en tijdritten binnen Nederland.

Bovenstaande beslissing is van kracht tot nadere berichtgeving vanuit de UCI (door middel van een publicatie of een wijziging van het UCI reglement, artikel 1.3.025). Bron : knwu.nl

Goede schijfremmen werken nagenoeg onder alle omstandigheden, de remkracht is beter doseerbaar waardoor je je fiets beter onder controle hebt en je hebt minder handkracht nodig. Daarover raakt men het méér en méér eens.  Als je schijfremmen gewend bent van de mountainbike, dan zal de overstap niet erg groot zijn.

De ontwikkelingen op het gebied van schijfremmen zijn nog in volle gang, Er wordt nu nog aan de veiligheid getwijfeld, vooral als je in een groep rijdt. De extra remkracht zou tot kettingbotsingen kunnen leiden. Al heeft dit vooral ook te maken de ervaring van de renners met de schijfremmen en door de mix van renners met schijf- en velgremmen.  De ene renner remt anders (korter of langer, méér of minder gecontroleerd) dan de andere.

Ook tegen het mogelijk oplopen van kwetsuren als gevolg van de (scherpe) roterende schijven heeft men oplossingen gevonden.

De UCI heeft de touwtjes in handen, de vraag is hoelang ze deze evolutie nog kunnen tegenhouden?  Het gaat hem allang niet meer om het waarom maar eerder over het wanneer dat racefietsen standaard met schijfremmen uitgerust zullen zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen

Savoie, als wijnstreek het ontdekken waard

De Savoie is als wijnstreek het ontdekken waard, alleen al omwille van de 4 unieke druivensoorten.  In dit wijngebied treft u 23 verschillende druivenrassen en 20 kwaliteitswijnen aan waarvan 4 […]

Ultegra_6800_line_up_R

Shimano groepen op een rijtje

Het kwaliteitsniveau van de Shimano groepen wordt aangegeven door de bekende productnamen.   Maar welke moeten we nu kiezen ?  We rangschikken ze voor u van de kwalitatiefste (en duurste) naar […]