Andermatt, fietsen in het hart van Zwitserland

Wie regelmatig richting de Gotthardtunnel gaat, kent dit plaatsje vast van op de borden langs de weg.

Hoog in de bergen boven de tunnel ligt dit kleine plaatsje. Een typisch Zwitsers berg gelegen in het Zwitserse kanton Uri.  Andermatt (1444 m), het grootste van de drie dorpen in het Urserndal, ligt in het hart van de Zwitserse Alpenpassen aan de kruising van de pasroutes van noord naar zuid en van west naar oost.

De veelzijdigheid van mogelijke routes is vanwege de acht omringende Alpenpassen uniek in de wereld. Via Andermatt leiden er wegen door de Gotthardpas, de Oberalppas en de Furkapass. Vroeger kwam al het verkeer wat door de Alpen wilden door het dorp, maar sinds de komst van de Gotthardtunnel is dit niet meer nodig. Voor het treinverkeer is het nog steeds een belangrijk knooppunt. Treinen door de Alpen komen vaak langs Andermatt.   De rode Zwitserse treintjes kruipen hier over de berghellingen.

Door het dorpje stroomt de rivier de Furkareuss. In de wintermaanden is het dorpje geliefd bij wintersporters. In de zomermaanden zie je er veel motorrijders en mensen in prachtige oude auto’s die mooie ritten willen maken en is het dorp populair bij wandelaars en fietsers.

Andermatt was tot in de Tweede Wereldoorlog een mondaine toeristenplaats. Andermatt bestaat al sinds de 13e eeuw , maar werd pas echt belangrijk toen de Gotthardpass open werd gesteld 1818 en toen de spoorwegtunnel werd opengesteld on 1881. Door de groeiende onrust in Europa aan het einde van de 19e eeuw werd besloten in Andermatt ook een garnizoen soldaten te vestigen. De soldaten hebben er heden ten dagen nog steeds een trainingscentrum.

Na de Tweede Wereldoorlog werd Andermatt in eerste instantie vooral als garnizoensplaats gezien. Langzaam kreeg het zijn toeristische functie weer terug. De omgeving van Andermatt is spectaculair. Het rijden door de Gotthardpas is een absolute aanrader voor een ieder die zijn reis naar Italië een echt avontuur wil malen.

Ook Andermatt zelf is de moeite waard om te stoppen. Er zijn enkele prachtige oude huizen en een zeer charmant kerkje te vinden in het centrum van het dorp. de inwoners ontvangen je gastvrij en er meerdere leuke tentjes waar je kunt genieten van typische Zwitserse lekkernijen.

Andermatt is tevens vertrek en aankomstplaats van de Gotthard Challenge, een 4-passenklassieker voor ambitieuze en getrainde racefietsers. Een uitdaging die je individueel kan aanpakken van juni tot oktober.  Met drie mythische cols staat Gotthard Challenge met recht en reden regelmatig op het programma van de Ronde van Zwitserland. Deze vierpassenklassieker is in de Alpen een echte topper. De rit is dan misschien maar 106 km lang, maar onderschat hem niet: bijna 40 km beklimming gaat echt niet in je koude kleren zitten.

Het kanton Uri is een paradijs voor de fietsers en mountainbikers.  Een mooie en gekende uitdaging is de klim vanuit Airolo naar de top van de Gotthardpass over de Via Tremola, een zeer fraaie klim met 24 haarspeldbochten met kasseien.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meest gelezen

Onzichtbaar tracken van uw fiets

Er zijn verschillende soorten gps tracking volgsystemen op de markt die geïnstalleerd kunnen worden in of op een fiets om een verloren fiets terug te vinden. Schaf daarom een undercover track and trace systeem aan in de vorm van een lampje of staaf ingebouwd in het frame , het zadel of in het stuur. Doordat het […]

Savoie, als wijnstreek het ontdekken waard

De Savoie is als wijnstreek het ontdekken waard, alleen al omwille van de 4 unieke druivensoorten.  In dit wijngebied treft u 23 verschillende druivenrassen en 20 kwaliteitswijnen aan waarvan 4 A.O.C.-wijnen: Chignin, Apremont, Jongieux en Mondeuse. De diversiteit en de kwaliteit van de wijnen zijn een afspiegeling van het unieke landschap in het hart van […]

Ultegra_6800_line_up_R

Shimano groepen op een rijtje

Het kwaliteitsniveau van de Shimano groepen wordt aangegeven door de bekende productnamen.   Maar welke moeten we nu kiezen ?  We rangschikken ze voor u van de kwalitatiefste (en duurste) naar de goedkopere.   Met welke derailleur rijd jij het liefst? 🙄 Posted by Shimano-Road on Montag, 5. März 2018   Shimano Dura Ace (Di2) Wie […]