Gotthard Challenge

Susten, Grimsel, Nufenen, Gotthard.  5300 hoogtemeters, 164 kilometer, 4 passen, 1 belevenis.

De klassieker onder de passentochten vergt net zoveel conditie als hij hoogtepunten biedt : het Gotthardgebied verenigt op een kleine oppervlakte een unieke variatie aan mythische landschappen vol tegenstellingen, spectaculaire wegen als de Tremola en adembenemende uitzichten op de Alpen.

Verscheidene talen en culturen komen hier bij elkaar, vier rivieren stromen naar alle windstreken en op iedere pas wacht als beloning een restaurant met een adembenemend panorama.

Etappeplaatsen :

  • Andermatt (Vertrek)
  • Sustenpas
  • Innertkirchen
  • Grimselpas
  • Ulrichen
  • Nufenenpas
  • Airolo
  • Gotthardpas
  • Andermatt (Aankomst)

 

De eerste col op je agenda vertrekt vanuit Andermatt, de Furka. Na 11 km klimmen kom je aan op de top (2436 m). Vervolgens kom je aan in het kanton Valais, waar je de lange afdaling naar Gletsch en vervolgens Ulrichen wacht, recht in de vallei van Conches. Zorg dat je goed voorbereid bent, want hier begint de rit naar de top van de Nufenen: na 13 km omhoog, met geregeld lange rechte stukken van meer dan 10%, kom je aan op de top (2478 m). De Col du Nufenen is na Umbrail de grootste col van Zwitserland en is geasfalteerd. Onderschat hem zeker niet.

De bergtop brengt je ook meteen in een nieuw kanton: Ticino. Deze Italiaanstalige regio van Zwitserland verwelkomt je met een lange en prachtige afdaling naar Airolo, waar je derde en laatste klim van de dag start: de rit naar de Gotthard (2091 m). Het meeste verkeer neemt de vierde langste tunnel ter wereld, maar de rest gaat over de hoofdweg de bergpas op. De wielrenners nemen de oude weg, de zogenaamde Tremola. Het unieke aan deze weg in de Alpen is dat de 24 haarspeldbochten van het bovenste gedeelte geplaveid zijn. Zo vergeet je algauw dat je meer dan 3000 m hoogteverschil in de benen hebt.

Zodra je de top hebt bereikt, is het nog enkele kilometers naar beneden en je bent weer in Andermatt. Een welverdiende maaltijd in dit typische dorpje van de Zwitserse Alpen helpt je weer aan te sterken.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen

Savoie, als wijnstreek het ontdekken waard

De Savoie is als wijnstreek het ontdekken waard, alleen al omwille van de 4 unieke druivensoorten.  In dit wijngebied treft u 23 verschillende druivenrassen en 20 kwaliteitswijnen aan waarvan 4 […]

Ultegra_6800_line_up_R

Shimano groepen op een rijtje

Het kwaliteitsniveau van de Shimano groepen wordt aangegeven door de bekende productnamen.   Maar welke moeten we nu kiezen ?  We rangschikken ze voor u van de kwalitatiefste (en duurste) naar […]