Brussel & Le Grand Départ

De “Grand Départ” 2019 zal eens te meer alle blikken richten op de stad Brussel.  In totaal heeft de “La Grande Boucle” al 47 maal het Belgisch grondgebied aangedaan, maar dit verhaal is wel begonnen in de hoofdstad van Europa… in 1947. Brussel koestert een immense tederheid voor de “Tour de France”.

Enkele feiten :

 • 50 jaar geleden eerste touroverwinning van Eddy Merckx (1969)
 • 100 jaar Gele Trui, door Eddy Merckx 111 keer gedragen
 • Aantal door Brussel gereden ritten van de Tour : 11
 • Laatste Grand Départ in Brussel : 1958
 • Laatste keer door Brussel gereden : 2010

 

De week van de Grand Départ 

 • DONDERDAG 4 JULI
  • FAN PARK

Van 4 tot 7 juli is op het De Brouckèreplein een fanruimte open, volledig gewijd aan de Tour. Vier dagen lang, tot het einde van de laatste etappe van de Grand Départ, organiseert A.S.O. er samen met de diverse partners activiteiten, spelletjes en workshops.

Openingsuren:   Donderdag 4 juli, van 14 tot 20 u. | Vrijdag 5 en zaterdag 6 juli, van 10 tot 19 u. | Zondag 7 juli, van 11 tot 18 u.

  • PLOEGENVOORSTELLING

Dit is ongetwijfeld een van de hoogtepunten van de Tour de France! Tussen 16 en 20 u. verwachten we massaal veel belangstelling voor de 22 ploegen van telkens 8 renners die ons drie weken lang in spanning zullen houden. De voorstelling gaat gepaard met feestelijke randanimatie. De renners verplaatsen zich van het Paleizenplein naar de prachtige Sint-Hubertusgalerijen, wat de internationale toeschouwers alvast mooie beelden zal opleveren.  Op de Grote Markt worden de ploegen één voor één voorgesteld.

 • ZATERDAG 6 JULI:
  • Rit in lijn – Brussel–Charleroi-Brussel: 194,5 km

 

   • De toon van de dag zal snel gezet zijn, want zodra de renners Molenbeek en vervolgens Anderlecht achter zich hebben gelaten, mogen ze zich alvast mentaal voorbereiden op km 43, op de Muur van Geraardsbergen, die in 1969 al op het parcours van de eerste Tour de France van Eddy Merckx lag.
   • Daarna rijden de renners richting Charleroi, zullen ze het gerammel van een stuk kasseiweg moeten verwerken en vervolgens weer hun stuur naar Brussel richten.
   • Ze zullen voorbijrijden aan de voet van de Leeuw van Waterloo, het slagveld waar de troepen van Napoleon de strijd verloren.
   • Ten slotte zal er een dubbele knipoog worden gegeven aan de “Kannibaal van Tervuren”, de andere bijnaam van Eddy Merckx, in de gemeente die op 10 km van de aankomst wordt aangedaan. Op het moment dat de renners voorbijrazen, moet iedereen goed letten op de straten van Sint-Pieters-Woluwe, waar de jonge Eddy is beginnen fietsen en… waar hij zijn eerste Gele Trui heeft aangetrokken.

 

 • ZONDAG 7 JULI:
  • Ploegentijdrit in Brussel : 27,6 km

 

   • De brede Brusselse lanen zijn ideaal voor het machtsvertoon van de best gewapende ploegen, met weinig bochtenwerk en opeenvolgende stukken vals plat, die de renners toelaten om hun technische vaardigheden op de top van hun kunnen te demonstreren. Op de laatste rechte lijn krijgen de ploegen het Atomium te zien op de achtergrond.
   • Doorkruiste Brusselse Gemeenten: Brussel, Etterbeek, Sint-Pieters-Woluwe, Oudergem, Watermaal-Bosvoorde, Elsene, Sint-Lambrechts-Woluwe, Schaarbeek.

 

Bron & méér info ; Brusselgranddépart.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen

Savoie, als wijnstreek het ontdekken waard

De Savoie is als wijnstreek het ontdekken waard, alleen al omwille van de 4 unieke druivensoorten.  In dit wijngebied treft u 23 verschillende druivenrassen en 20 kwaliteitswijnen aan waarvan 4 […]

Ultegra_6800_line_up_R

Shimano groepen op een rijtje

Het kwaliteitsniveau van de Shimano groepen wordt aangegeven door de bekende productnamen.   Maar welke moeten we nu kiezen ?  We rangschikken ze voor u van de kwalitatiefste (en duurste) naar […]