Een hard of zacht zadel ?

Beginnende fietsers gaan er te snel van uit dat een zacht zadel comfortabeler is. Klopt ook wel in het begin, het geeft dat ook een aangenaam gevoel.  Een goed zadel moet echter hard zijn, maar dan krijg je weer een aantal bezwaren uit medische hoek.

Urologen wijzen op het gevaar van  harde zadels, waarbij vitale bloed- en zenuwbanen zouden afgekneld worden. Intensief fietsen op een hard zadel kan dan ook aanleiding geven tot slapende of verdoofde genitaliën en, in de ergste gevallen, zelfs impotentie.

Gelzadels, waarbij het middelste deel van het zadel of alleen het gedeelte ter hoogte van de edele delen, wordt vervangen door een gellaag, kunnen daarvoor een alternatief vormen.  Ze verminderen inderdaad de piekdruk en voelen hierdoor comfortabel aan. Na enige tijd komt er echter toch druk te staan op de weke delen, een gelzadel neemt op lange fietstochten de zadelpijn niet weg.

Modernere zadels hebben een achterzijde als een wig, met een uitsparing aan de achterkant. waardoor minder bloedvaten afgekneld worden. Of hebben de zadels een uitsparing voor de genitaliën.  Het doel van uitgesneden of gespleten fietszadels is om de druk op de genitale zone te verminderen. Het materiaal is op die plaats uitgesneden. Het bekken kantelt ook lichtjes naar voor, wat de lage rugbelasting vermindert.

Zadels worden van leer of van kunststof gemaakt. Beide materialen hebben voor- en nadelen.

Een lederen zadel vormt zich na een inrijperiode naar het zitvlak. Leer ademt en absorbeert vrij goed transpiratievocht. Veel fietsliefhebbers zweren dan ook bij een klassiek, hard lederen zadel. Nadeel is de lange inrijtijd, het onderhoud, en het feit dat het niet tegen water kan.

Een kunststof zadel is goedkoop en minder gevoelig voor vocht, maar biedt een matig zitcomfort en scheurt snel. Bovendien absorbeert het weinig vocht waardoor het op lange ritten erg broeierig kan worden.

Een kunststof frame met een leren overtrek is dan een betere keus. Meestal zijn deze zadels voorzien van een tussenlaag van schuimrubber of gel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meest gelezen

Onzichtbaar tracken van uw fiets

Er zijn verschillende soorten gps tracking volgsystemen op de markt die geïnstalleerd kunnen worden in of op een fiets om een verloren fiets terug te vinden. Schaf daarom een undercover track and trace systeem aan in de vorm van een lampje of staaf ingebouwd in het frame , het zadel of in het stuur. Doordat het […]

Savoie, als wijnstreek het ontdekken waard

De Savoie is als wijnstreek het ontdekken waard, alleen al omwille van de 4 unieke druivensoorten.  In dit wijngebied treft u 23 verschillende druivenrassen en 20 kwaliteitswijnen aan waarvan 4 A.O.C.-wijnen: Chignin, Apremont, Jongieux en Mondeuse. De diversiteit en de kwaliteit van de wijnen zijn een afspiegeling van het unieke landschap in het hart van […]

Ultegra_6800_line_up_R

Shimano groepen op een rijtje

Het kwaliteitsniveau van de Shimano groepen wordt aangegeven door de bekende productnamen.   Maar welke moeten we nu kiezen ?  We rangschikken ze voor u van de kwalitatiefste (en duurste) naar de goedkopere.   Met welke derailleur rijd jij het liefst? 🙄 Posted by Shimano-Road on Montag, 5. März 2018   Shimano Dura Ace (Di2) Wie […]