Welke fietsbril is geschikt ?

De beste fietsbril sluit goed aan, biedt veel zicht en is natuurlijk mooi. Je hebt de keuze uit verschillende glazen, monturen en designs. Er is altijd dé fietsbril die bij jou past!  En wil je precies weten welke bril voor jou geschikt is?

 

Waarom een fietsbril ?

Fietsen zonder een fietsbril is eigenlijk ‘not done’, om verschillende redenen :

 • Allereerst beschermt een fietsbril je ogen tegen UV-straling, hier zit vaak het verschil met goedkopere modellen die je in Aldi, Lidl of andere shop zal vinden.  Wanneer je geen fietsbril draagt, zijn de effecten ervan niet meteen merkbaar. Maar op latere leeftijd kun je zeker last krijgen wanneer je je ogen niet voldoende hebt beschermd tegen zonlicht.
 • Fietsen met een fietsbril biedt je scherper zicht, minder vermoeide ogen door de felle zon en daardoor minder concentratieverlies, optimaal zicht bij diverse en wisselende weersomstandigheden (wind, regen, hagel of sneeuw).
 • Ook bescherming tegen stof, zand, steentjes, pollen (bij hooikoorts) en insecten zijn belangrijke argumenten om een sportbril te dragen.

 

Soorten fietsbrillen :

Fietsbrillen zijn er in veel verschillende soorten, maten en designs. Belangrijkste is dat een fietsbril je goed past. Sommige fietsbrillen vallen wat breder, andere smaller. Of een wielrenbril geschikt is voor heren of dames is enkel een kwestie van smaak en pasvorm.
Ook zijn er verschillen in monturen. Je kunt kiezen voor een volledig randloos montuur, een montuur met een bovenrand of een volledig omlijst montuur. Fietsbrillen onderscheiden zich vooral door de gebruikte glazen.

 

Ontdek deze en vele andere fietsbrillen

 

Soorten glazen :

Het soort glas dat in je fietsbril zit, is een zeer belangrijke overweging bij de aanschaf van een nieuwe fietsbril.

Een keuze tussen glas of kunstof hoef je eigenlijk niet te maken, want bijna iedere sportbrillenfabrikant kiest standaard voor kunststof, veiliger bij een val zonder kans op breuk van de glazen.

1. Standaard glazen

Een standaard type glas vind je voornamelijk terug in de basic fietsbrillen en beschermt je ogen simpelweg tegen UV-straling. Staat op het stickertje op je glazen uv-400 of 100 % uv-bescherming? Dan blokt je bril de meeste schadelijke stralen. Elke bril moet een CE-kwaliteitslabel hebben, gevolgd door een cijfer van 0 tot 4. 0 is enkel geschikt voor bewolkt weer, 4 is prima voor uitzonderlijk fel licht, zoals bij watersporten of in de sneeuw.
Let op met goedkope versies, want die zijn vaak gemaakt van gekleurd plastiek en filteren niet tegen uv-stralen.

2. Glazen met een extra ‘krasvaste’coating

Lenzen met een extra coating beschermen je ogen nog net wat beter tegen de zon en schitteringen dan de standaard lens. Ook wordt de lens krasbestendig door de extra coating en stoot de lens water en olie goed af. Hierdoor heb je altijd goed zicht, omdat druppels niet op je lens blijven zitten.

3. Meekleurende (of photochromatische) glazen

Dit betekent dat de lens van de bril meekleurt wanneer de zon feller of minder fel schijnt. Hierdoor kun jij in elke weersomstandigheid goed zien wat er voor je op de weg gebeurt. In zonlicht wordt de lens donkerder. Fiets je weer in de schaduw? Dan wordt de lens weer een stuk lichter. Deze lenzen zijn vrijwel altijd blank van kleur.

100% S2 Matte Black/ Soft Gold Mirror Lens

100% S2 Matte Black/ Soft Gold Mirror Lens

4. Polariserende glazen

Polariserende glazen beschermen je ogen tegen schitteringen. Dat houdt in dat weerspiegelingen van oppervlaktes niet door de lens heen komen. Dit zorgt voor een beter onderscheid van kleuren, waardoor je ogen minder snel vermoeid raken. Ideaal wanneer je langs water of op asfalt rijdt.

100% S2 Matte Black/ Soft Gold Mirror Lens

 

5. Contrastlenzen

Een contrast lens zorgt ervoor dat lichtinval beter wordt gereguleerd. Dit zorgt voor een helderder zicht, waardoor je een perfect zicht op de weg heb en alle obstakels goed kan zien.

Oakley Radar EV XS Polished Black

 

6. Glazen op sterkte

Heb je een fietsbril op sterkte nodig? Met de speciaal hiervoor ontworpen brillen kan je langs de opticien om de lens op de gewenste sterkte te laten slijpen.
Ook zijn er fietsbrillen te koop met een leesgedeelte op sterkte. Zo kan je onderweg goed je fietscomputer aflezen.
Je kan ook kiezen voor een fietsbril met een inzetbrilletje. Dit mini brilletje kan je achter de glazen van je fietsbrillen klemmen. Dit kan handig zijn als je regelmatig van fietsbril wilt wisselen.

 

Soorten monturen :

1. Volledig omlijste monturen

Bij full frame fietsbrillen is de lens volledig omrand door het frame. Hier zitten een aantal voor- en nadelen aan :

• Ten eerste wordt met een full frame een groter deel van je gezicht beschermd tegen alle elementen. Je hebt zo dus een groot gezichtsveld zonder onderbrekingen.
• Een ander voordeel is de stevigheid van de bril. Maar juist door deze stevigheid wordt het gewicht van de bril ook gelijk iets zwaarder.
• Een full frame bril is vaak een stuk minder kwetsbaar, maar daardoor ook gelijk wat zwaarder.
• Een nadeel van een full frame fietsbril is dat de lenzen vaak vastzitten in het frame. Hierdoor is het niet mogelijk om de lenzen om te wisselen.

2. Monturen met bovenrand

Bij half frame fietsbrillen zijn de lenzen voor de helft of voor een deel omringd door het frame. De pootjes van een half frame fietsbril zijn verbonden aan elkaar. Ten opzichte van een no frame bril is deze fietsbril dan ook een stuk steviger. Een ander voordeel van een half frame bril is het gewicht, doordat het frame niet helemaal doorloopt is de bril lichter dan een full frame fietsbril.

3. Randloze brillen

BBB CYCLING BSG-69 CHESTER SPORT ZONNEBRIL

BBB Cycling Chester Fietsbril

Ten slotte kun je nog kiezen voor een no frame fietsbril. Dit zijn fietsbrillen waarbij de pootjes van de bril vastzitten aan één lens. Het voordeel hiervan is dat je veel zicht hebt zonder dat je last hebt van een frame. Vanzelfsprekend zijn deze fietsbrillen dan ook erg licht, omdat het gewicht van een frame ontbreekt. Het nadeel ervan is dat een frameless fietsbril een stuk minder stevig is.

BBB Cycling Chester Fietsbril

 

4. Bril met verwisselbare glazen

Bij de aankoop van sommige fietsbrillen worden meerdere lenzen meegeleverd. Je kunt dan zelf kiezen welke set lenzen je gebruikt, afhankelijk van de weersomstandigheden af. De manier van wisselen van de lenzen is per fabrikant verschillend.

Meestal worden ze geleverd met :

    • een donkere lens, voor wanneer je in de felle zon vertrekt.
    • Een oranje of gele lens welke ervoor zorgt dat je goed zicht hebt in het bos of in schemerige omstandigheden.
    • En een transparante lens welke in omstandigheden er tussen in voldoet. Deze biedt geen bescherming tegen de zon, maar wel tegen wind, steentjes en insecten.

 

Welke bril voor welke weersomstandigheden ?

Voor ieder weertype heb je namelijk een ander soort lens met een bepaalde hoeveelheid lichtdoorlatendheid nodig. De kleur van de lens bepaalt hoeveel zonlicht wordt weggefilterd. Hoe meer zonlicht, hoe donkerder de lenzen moeten zijn. Hoe groter het contrast, hoe meer zicht je hebt tijdens het fietsen. :

  • Fiets je vaak in de schaduw van bomen of wolken of eerder ´s avonds? Dan kun je het beste kiezen voor een fietsbril met lichte lenzen, zoals lichtgeel of oranje.
  • Ga je fietsen als het bewolkt is? Kies dan voor een fietsbril met lichte lenzen, zo verhoog je het contrast!
  • Fiets je graag tijdens donkere omstandigheden? Kies dan voor een transparante fietsbril. Deze bril beschermt je ogen tegen insecten en wind een heeft een hoge lichtdoorlatendheid.
  • Fiets je het liefst als de zon volop schijnt? Kies dan juist voor donkere lenzen.
  • Zit jij het liefst iedere dag op de fiets ongeacht het weer? Dan is een fotochromatische lens een goede keuze.

Aandachtspunten :

  • Een grote basis voor ergernis en irritatie kan condens op je bril komt waardoor je bril beslaat. Dat vermindert je zicht en is dus nog gevaarlijk ook. Let er dus altijd op of een bril wel voldoende ventilatiegaten heeft. Ook kun je de glazen van je fietsbril behandelen met anti fog spray.
  • Rubberen neuspadjes zorgen ervoor dat de bril niet gaat schuiven.  Soms zijn ze ook verschuifbaar wat het comfort nog kan verhogen, Brilpootjes zijn het fragielste onderdeel van de bril.  Ze mogen vooral niet te strak tegen je slaap drukken.
   Rubbertjes aan de uiteinden zullen de bril nog beter op zijn plaats te houden.
  • Wielrenbril of een MTB bril? Mountainbiken doe je uiteraard vaak in beboste gebieden, waar felle zon en helder licht in de ogen schaars is. Hierdoor is het handig om voor het mountainbiken een bril te kiezen die of photochromatische glazen bevat of over lenzen die minder bescherming bieden tegen fel licht maar hierdoor meer zicht bieden. Ook is het handig om te kiezen voor een bril die het contrast verhoogd waardoor de ondergrond en diens gevaren beter in te schatten is. Wielrenbrillen daarentegen moeten zeer goede bescherming bieden tegen de felle zon. Ook hier is een photochromatische lens een uitkomst als je je ook weleens in het bos begeeft.

Julbo – UV-Mountainbikebril – Stream – Spectron 3

 

Merken :

 

Welke fietsbril moet je nu kiezen ?

 • Kies vooral die fietsbril die bij je goed past, waar je je goed bij voelt, die goed aansluit en die het meeste fietscomfort kan bieden, zoals Oakley Radar EV XS Polished Black voor jongeren of smallere gezichten
 • Doe geen toegevingen op gebied van het zicht (360°), een fietsbril mag geen zicht wegnemen
 • Rubberen neusstukjes, al dan niet verstelbaar, en rubbertjes aan de brilpootjes zorgen voor de stabiliteit van je bril. Niets zo irritant als een verschuivende bril.
 • Mag geen compromis zijn bescherming tegen de zon

 

Onze ervaring leert dat een bril met meekleurende glazen of een montuur met verwisselbare glazen vaak de meest polyvalente en kostvriendelijke oplossing is voor een wielerfanaat. Zo heb je voor alle weersomstandigheden eigenlijk een goede oplossing.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen

Savoie, als wijnstreek het ontdekken waard

De Savoie is als wijnstreek het ontdekken waard, alleen al omwille van de 4 unieke druivensoorten.  In dit wijngebied treft u 23 verschillende druivenrassen en 20 kwaliteitswijnen aan waarvan 4 […]

Ultegra_6800_line_up_R

Shimano groepen op een rijtje

Het kwaliteitsniveau van de Shimano groepen wordt aangegeven door de bekende productnamen.   Maar welke moeten we nu kiezen ?  We rangschikken ze voor u van de kwalitatiefste (en duurste) naar […]