Bahamontes is niet meer

Wielerlegende Federico Martin Bahamontes (Santo Domingo, 9 juli 1928 – Valladolid, 8 augustus 2023) is overleden.  De ‘Adelaar van Toledo’, zoals hij genoemd werd, maakte vooral furore in de bergetappes van de grote rondes.

Hij won niet alleen als eerste Spanjaard ooit de Tour (1959), hij wordt ook beschouwd als één van de beste klimmers in de geschiedenis van de wielersport.  In de Tour won hij liefst zes keer het bergklassement: in 1954, 1958, 1959, 1962, 1963 en 1964. In de Vuelta in eigen land mocht hij twee keer (1957 en 1958) de bergtrui mee naar huis nemen. In de Giro was hij in 1956 de bergkoning. Hij was de eerste renner om in de drie grote rondes de bergprijs te winnen.

In elk van de drie grote rondes won hij minstens één rit.

Bahamontes was vooral een onberekenbaar en erg eigenzinnig iemand.

Zijn meest bekende stoot haalde hij uit in de Tour van 1954.

Hij stopte als leider in de zeventiende etappe boven op de Col de Romeyère om er een ijsje te eten en het peloton op te wachten. ‘De ploegwagen van een Belgische medevluchter had stenen doen opspringen en die hadden twee spaken in mijn wiel kapot geslagen’, getuigde hij er later over in het Nieuwsblad. ‘Ik moest boven wachten en bestelde een ijsje. Ik ging in de fontein mijn drinkbus vullen en toen het peloton kwam, gooide ik het water over hen heen. Zomaar, voor de grap.’  Spijtig genoeg zijn daar geen live beelden van.

In 2018 bracht de stad Toledo een hulde aan zijn wielrenner met een standbeeld van Bahamontes. wellicht wordt dit nu dé favoriete ontmoetingsplek voor de Bahamontes-fans.

Bahamontes werd 95.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen

Savoie, als wijnstreek het ontdekken waard

De Savoie is als wijnstreek het ontdekken waard, alleen al omwille van de 4 unieke druivensoorten.  In dit wijngebied treft u 23 verschillende druivenrassen en 20 kwaliteitswijnen aan waarvan 4 […]

Ultegra_6800_line_up_R

Shimano groepen op een rijtje

Het kwaliteitsniveau van de Shimano groepen wordt aangegeven door de bekende productnamen.   Maar welke moeten we nu kiezen ?  We rangschikken ze voor u van de kwalitatiefste (en duurste) naar […]