7 tips om zadelpijn te voorkomen

Wat kan ik doen om zadelpijn te voorkomen? Toch wel iets om even bij stil te staan, want we hebben er allemaal wel last van (gehad). Zadelpijn is één van de meest voorkomende klachten tijdens het fietsen en ontneemt de fietser heel wat fietsplezier, vooral bij langere fietstochten.

  1. Verzorg je huid extra goed. Vermijd het scheren van haar in het zadelgebied, het verhoogt de kans op kleinere of grotere huidbeschadigingen die kunnen ontsteken. Insmeren of invetten kan zeker zinvol zijn bij langere tochten en bij een gevoelige huid.
  2. Kies een geschikte fietsbroek. Het allerbelangrijkste van een fietsbroek is de zeem en de pasvorm. Kies vooral een goede fietsbroek zonder irriterende randjes.
  3. Was uw fietsbroek na elke rit. Een fietsbroek zonder vuil of zeepresten. Stop je broek echter nooit in de droogkast, dit is niet goed voor het zeem.
  4. Gebruik geen onderbroek onder je fietsbroek. In een katoenen onderbroek ga je sneller zweten en het zweet wordt niet goed afgevoerd en zal zorgen voor irritatie. Een veel voorkomende fout bij de beginnende fietser.
  5. Kies het juiste zadel. Bepaal de gewenste hardheid, breedte, ergonomie, drukpunten en afstelmogelijkheden van het zadel. Er zijn dames- en herenzadels.
  6. Controleer of het zadel niet te hoog staat. Het zitcomfort wordt in de belangrijkste mate bepaald door een correcte zadelafstelling, zowel in hoogte, voor-achterwaartse richting als helling. Een juiste zadelpositie garandeert dat de zitbeenderen de grootste druk opvangen, waardoor de weke weefsels gespaard blijven. In principe kan elk type zadel het juiste zitcomfort geven indien correct afgesteld.
  7. Verander regelmatig je positie op je zadel. En ga af en toe even ‘uit het zadel’. Dit laatste gaat makkelijker als u iets zwaarder schakelt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen

Savoie, als wijnstreek het ontdekken waard

De Savoie is als wijnstreek het ontdekken waard, alleen al omwille van de 4 unieke druivensoorten.  In dit wijngebied treft u 23 verschillende druivenrassen en 20 kwaliteitswijnen aan waarvan 4 […]

Ultegra_6800_line_up_R

Shimano groepen op een rijtje

Het kwaliteitsniveau van de Shimano groepen wordt aangegeven door de bekende productnamen.   Maar welke moeten we nu kiezen ?  We rangschikken ze voor u van de kwalitatiefste (en duurste) naar […]