Fiets als bagage in het vliegtuig

Meestal kan de fiets als bagage mee in het vliegtuig. Veel maatschappijen vragen tegenwoordig forse tarieven voor fietsvervoer, Soms betaal je de prijs voor een extra stuk bagage, bij andere carriers een richtprijs volgens gewicht. Het is dus beslist nodig tevoren bij de maatschappij te informeren onder welke voorwaarden de fiets mee kan en pas dan te boeken, wil je niet voor vervelende verrassingen komen te staan.

De fiets moet altijd als een aparte bagagestuk worden aangegeven en op één of andere manier worden verpakt.  Meestal worden er voorwaarden gesteld aan de verpakkingswijze van de fiets. In elk geval moet het stuur dwars, de pedalen dien je te verwijderen en vaak moet je de banden leeg laten lopen, vanwege vermeend ontploffingsgevaar in het ruim. Discussie daarover met check-in personeel is zinloos.

Het gereedschap dat je gebruikt, dien je in de ruimbagage weg te bergen want bij de handbagagecontrole wordt het er zeker uitgevist, en het is de vraag of je het dan kunt meenemen. Sommige maatschappijen eisen een fietsdoos, andere gaan akkoord met een hoes, al moet je dan vaak wel een limited release-verklaring ondertekenen. Daarmee wil de luchtvaartmaatschappij de aansprakelijkheid voor schade beperken.   Het is zeker verstandig kwetsbare onderdelen zoals de derailleur, de remgrepen en de shifters extra te beschermen, bijvoorbeeld met bolletjesplastic.

Zelfs als je je precies aan de vervoersvoorwaarden houdt, moet je rekening houden met discussie met slecht geïnformeerd check-in personeel. Het is daarom goed te proberen de voorwaarden op schrift te hebben, bijvoorbeeld een print van de internetpagina met voorwaarden voor sportbagage van de maatschappij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen

Savoie, als wijnstreek het ontdekken waard

De Savoie is als wijnstreek het ontdekken waard, alleen al omwille van de 4 unieke druivensoorten.  In dit wijngebied treft u 23 verschillende druivenrassen en 20 kwaliteitswijnen aan waarvan 4 […]

Ultegra_6800_line_up_R

Shimano groepen op een rijtje

Het kwaliteitsniveau van de Shimano groepen wordt aangegeven door de bekende productnamen.   Maar welke moeten we nu kiezen ?  We rangschikken ze voor u van de kwalitatiefste (en duurste) naar […]