Je fiets verpakken

Hoe het best je fiets verpakken ?  Daarover zijn de meningen nogal uiteenlopend. En anderzijds hebben de verschillende luchtvaartmaatschappijen verschillende voorschriften.

 

Fietsdoos

Een fietsdoos is, zoals het woord al zegt, een doos om je fiets in te stoppen. Reken op ongeveer 20 euro, hoewel je ze vaak voor niets kan krijgen als je een beetje vriendelijk bent tegen je fietsenmaker. Vele fietsenmakers geven je met graagte een lege doos mee, zo hoeven zij die niet meer kwijt te geraken.

Zo’n fietsdoos is stevig en biedt een goede bescherming tegen beschadiging tijdens het transport. Daarnaast kun je – naast je fiets – nog wat extra bagage kwijt in de doos ( maar houd je aan het maximum toegelaten gewicht !! ).
Belangrijke nadelen zijn de moeilijke hanteerbaarheid als je fiets eenmaal verpakt is en het feit dat het bagagepersoneel niet kan zien wat er in het pak zit   Je kunt zo’n doos ook niet vaak hergebruiken. En wat doe je met zo’n doos bij aankomst ?  Ze is moeilijk hanteerbaar, zorg daarom voor handgrepen, zodat je de doos iets makkelijker kan dragen en optillen.

 

Fietshoes

Een fietshoes of -tas is een zak uit kunststof waarin de fiets kan worden opgeborgen. Belangrijke voordelen zijn het vrij blijven van je wielen ( waardoor transport van en naar de luchthaven gemakkelijk is en je dus bijna alles op voorhand thuis kunt doen), de fiets is herkenbaar voor het luchthavenpersoneel en je kunt je fietshoes makkelijk meenemen tijdens je fietstocht.
Een belangrijk nadeel is dat je fiets niet goed beschermd is en dat niet alle vliegtuigmaatschappijen een fietshoes toelaten. Bij KLM en Qantas, bijvoorbeeld, is het verplicht je fiets te verpakken in een doos. Informeer je dus op voorhand !

 

Fietskoffer

Ten slotte is er nog de fietskoffer, een soort van ergonomische, herbruikbare fietsdoos. Fietskoffers bieden de beste bescherming tijdens het vervoer, maar hebben ook een aantal nadelen. Een fietskoffer is zwaar ( minstens 7 kg), onhandig (je moet beide wielen demonteren), enorm duur ( vanaf 225 euro) en het is zelden evident een fietskoffer op te bergen tijdens je fietsvakantie.

Fietskoffers worden daarom minder gebruikt voor het transport, maar veeleer om professionele fietsen uit lichte materialen ( bijvoorbeeld carbon) te vervoeren, omdat deze kaders makkelijker breken bij een ruwe bagagebehandeling.

Fietskoffers kunnen wel gehuurd worden.

 

Plastic huis- of vershoudfolie:

Met 2 rollen van 30 meter huishoudfolie (of 1 rol van 50, afhankelijk wat er verkrijgbaar is in de supermarkt) kun je de fiets ruimschoots omwikkelen. . Op veel vliegvelden zijn er ook machines voor het inwikkelen van koffers en dergelijke. Je kunt het daar ook laten doen, maar dat is duurder en soms doen ze geen afwijkende bagage. Je kunt ervoor kiezen om het voorwiel niet te omwikkelen zodat je sneller klaar bent, minder folie gebruikt, en de fiets makkelijker te vervoeren is voor het luchthavenpersoneel (zij hoeven dan alleen de achterkant op te tillen).

Voordeel van de gewikkelde folie er voor zorgt dat de fiets niet zo makkelijk ergens achter blijft haken (met name kabels, remmen, ketting, achterderailleur, spaken, bidonhouders). Doordat het nog steeds herkenbaar is als fiets zullen ze er hopelijk iets voorzichtiger mee om gaan.

Check wel met de luchtvaartmaatschappij of het toegelaten is of niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen

Savoie, als wijnstreek het ontdekken waard

De Savoie is als wijnstreek het ontdekken waard, alleen al omwille van de 4 unieke druivensoorten.  In dit wijngebied treft u 23 verschillende druivenrassen en 20 kwaliteitswijnen aan waarvan 4 […]

Ultegra_6800_line_up_R

Shimano groepen op een rijtje

Het kwaliteitsniveau van de Shimano groepen wordt aangegeven door de bekende productnamen.   Maar welke moeten we nu kiezen ?  We rangschikken ze voor u van de kwalitatiefste (en duurste) naar […]